Bush: VS en USSR eens over strategie in de Golf

PARIJS, 21 nov. De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie zijn het eens over de strategie om Irak te dwingen zijn leger uit Koeweit terug te trekken. Dat heeft de Amerikaanse president George Bush vanochtend in Parijs gezegd op vragen van verslaggevers over de Amerikaanse kansen een VN-resolutie aanvaard te krijgen die voorziet in het gebruik van geweld tegen Irak.

Na zijn ontmoeting met Sovjet-president Gorbatsjov op maandag heerste de indruk dat de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie verschillende ideeen hadden over de volgende stappen om een oplossing van de Golfcrisis te vinden. Maar beide partijen hebben zich sindsdien ingespannen die indruk weg te nemen. Gorbatsjov onderstreepte gisteren voor de Franse televisie dat Bush en hij het eens waren in hun analyse en benadering van de crisis, hoewel onduidelijk blijft of die eensgezindheid zich uitstrekt tot de termijn waarbinnen een 'oorlogs'resolutie in de Veiligheidsraad moet worden aangenomen. Een Franse regeringswoordvoerder zei gisteren dat de vifj permanente leden van de Veiligheidsraad weliswaar praten over het gebruik van geweld, maar het nog niet eens zijn over het principe daarvan.

'We zitten op dezelfde golflengte als de Sovjet-Unie', zei Bush vanochtend. Op een vraag of een stemming in de Veiligheidsraad nog mogelijk is voor 1 december, wanneer het pro-Iraakse Jemen het voorzitterschap op zich neemt, antwoordde hij: 'Er is zeker een kans We doen elke diplomatieke inspanning.'

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, die vanmiddag met Bush naar Saoedi-Arabie zou vertrekken, reist daarvoor morgen door naar Jemen (waar gisteren onverwachts een Iraakse afgezant is gearriveerd). Zijn staf probeert voorts een ontmoeting te regelen met de Maleisische minister van buitenlandse zaken in het naburige Oman. Vandaaruit zou Baker vervolgens naar Colombia reizen om Colombiaanse steun voor zo'n resolutie te winnen.

Gisteren sprak Baker zijn Sovjet-ambtgenoot Edoeard Sjevardnadze. Deze zei na afloop dat het nu 'tijd is geworden voor de Veiligheidsraad om de zaken te inventariseren en het geeigende oordeel te vellen over wat is gedaan en zo nodig een nieuwe resolutie aan te nemen'. Sjevardnadze zweeg echter over de inhoud van die resolutie.

De Amerikaanse regering stelt speciaal prijs op een nieuwe resolutie, waarin Irak een termijn wordt gesteld waarbinnen het zich uit Koeweit moet terugtrekken, om een steeds kritischer Congres over te halen tot instemming met eventueel gewapend geweld. Steeds meer Congresleden eisen dat het Congres wordt bijeengeroepen als Bush geweld wil gebruiken. Bush is echter bang dan vast te lopen in een zich voortslepend debat over een oorlogsverklaring of over inzet van troepen. (Reuter, AP, AFP)