Birmese oppositieleiders tot tien jaar celstraf veroordeeld

BANGKOK, 21 nov. Twee Birmese oppositieleiders zijn begin deze week door een militair tribunaal veroordeeld tot gevangenisstraffen van tien jaar. Dit hebben diplomaten in de Birmese hoofdstad Rangoon gisteren gemeld.

Kyi Maung en Chit Kaing waren beiden op 27 mei gekozen tot parlementsleden voor de Nationale Liga voor Democratie (NLD). De NLD won toen 392 van de 485 parlementszetels, maar werd door het militaire regime tot nu toe uitgesloten van de macht.

Inmiddels zijn bijna alle prominente leden van de NLD uitgeschakeld door de militairen. Volgens diplomaten in Rangoon zijn de afgelopen weken zeker vijftig NLD-leden opgepakt, onder wie tien gekozen parlementariers. Op 9 november overleed het prominente NLD-lid Maung Ko in gevangenschap.

De voorzitter van de partij, Tin Oo, werd een jaar geleden veroordeeld tot drie jaar dwangarbeid. Algemeen secretaris Aung San Suu Kyi is sinds juli 1989 onder huisarrest geplaatst. Van de tien leden van het uitvoerend comite van de NLD zijn nog maar vier op vrije voeten.

Thailand heeft gisteren bekendgemaakt dat vluchtelingen uit Birma zich tijdelijk mogen vestigen in speciale zones langs de Thais-Birmese grens. Bangkok krijgt financiele steun van de Verenigde Naties om de groeiende stroom Birmese vluchtelingen op te kunnen vangen. (AP, UPI)