Beurzen staan in teken van diverse vrije dagen

ROTTERDAM, 21 nov. De internationale aandelenmarkten stonden in het teken van de arbeidstijdverkorting. Vandaag was Duitsland dicht in verband met een feestdag, morgen is Wall Street dicht in verband met de viering van Thanksgiving Day en vrijdag viert men feest in Tokio.

AMSTERDAM. In Amsterdam werd nog wel gewerkt. Philips en Gist-brocades waren opnieuw gevraagd. Nationale Nederlanden lag opnieuw zwak in de wat rommelige markt, waar winstnemingen werden afgewisseld door losse vraag, waardoor de koersen nogal op en neer zwalkten. De stemmingsindex, die eerst 0,4 punt hoger kwam op 98, zakte later in de ochtend weg naar 97,5, waarna weer een opvering tot 97,7 ontstond.

Philips en Gist-brocades lagen opnieuw vast in de markt. Grote beleggers slaan bij deze lage koersen hun slag in de hoop op betere tijden. Philips kwam fl. 1 hoger op fl. 21 en lag hiermee al weer ruim fl. 2 boven het diepste punt twee dagen geleden. Gist kwam al snel op fl. 30 en boekte daarmee fl. 1 winst. Beleggers rekenen bij deze onderneming op een ommekeer, waarbij de voorgenomen verkoop van de farmadivisie aan Japanners de kas flink kan spekken, zo wordt verondersteld. De andere chemiewaarden, DSM en Akzo, veranderden weinig.

De obligatiemarkt was vast. Veel staatsleningen gingen een kwart punt omhoog en sommige waarden zelfs een halve punt.

De internationale waarden lagen licht verdeeld in de markt. Unilever sprokkelde er aanvankelijk zeven dubbeltjes bij op fl. 147,90 maar zag dit winstje al snel verdwijnen. Olies waren fl. 0,40 lager op fl. 128 en KLM ging eenzelfde bedrag achteruit tot fl. 20,10.

In de verzekeringshoek lag Nationale Nederlanden opnieuw zwak. De koers zakte fl. 1,10 tot fl. 49,80. Beoogde partner NMB/Postbank deed twee dubbeltjes minder op fl. 41,50. Vanuit assurantiemakelaarskringen is meer verzet gerezen tegen de aangekondigde fusie, wat er de kansen voor de twee niet aantrekkelijker op maakt. Aegon, die samen met Delta Lloyd de studie met Nationale naar samenwerking op ziektekostengebied heeft afgebroken, noteerde een paar dubbeltjes lager op fl. 107. Stad Rotterdam, die hogere 9-maandscijfers heeft gepubliceerd, reageerde hierop met een verlies van een halve gulden op fl. 44,70.

In de havensector was VOC een paar dubbeltjes in reactie op fl. 43,70. Pakhoed liet twee kwartjes liggen op fl. 196,50 en Nedlloyd was fl. 0,40 lager op fl. 39,60. Flauw lag Fokker met fl. 1,40 verlies op fl. 33,80. Verder kwamen er bij de hoofdfondsen geen wijzigingen van betekenis meer voor.

Op de lokale markt lag Vereenigde Glas zeer vast met een winst van fl. 9 op fl. 331. Norit boekte fl. 1 bij op fl. 31,20 en Medicopharma was fl. 1,40 beter op fl. 58. Boskalis, die waarschijnlijk het kostbare baggermaterieel uit Irak terugkrijgt, klom twee kwartjes tot fl. 13,50. Voor kunststofproduktenproducent Ubbink was een winst van een daalder weggelegd op fl. 82. Air Holland herstelde verder met fl. 0,90 tot fl. 18,40. Opvallend slecht deed VRG Papier het met een verlies van fl. 1,40 op fl. 62.

Op de optiebeurs was Philips vanochtend favoriet. Het fonds was goed voor 5500 van de in in totaal 15.000 contracten, die om twaalf uur waren verhandeld. TOKIO. Het Nikkei-gemiddelde op de beurs van Tokio moest vandaag vooruitlopend op het vrijdag ingaande extra lange weekeinde een beetje omlaag. De Nikkei verloor 388,49 punten en sloot op 22.816,99. Deze daling van 1,67 procent kwam tot stand in een rustige handel. NEW YORK. De Newyorkse effectenbeurs is gisteren flink lager gesloten onder invloed van verontrustende cijfers over de Amerikaanse woningbouw. Het Dow-Jonesgemiddelde van dertig industriele aandelen daalde met 35,14 punten tot 2.530,20. Er sloten 1.045 fondsen lager en 475 hoger. De omzet was met 159 miljoen aandelen niet al te groot, maar overtrof wel het totaal van 142 miljoen op maandag.

De woningbouwcijfers over oktober vormden een nieuwe aanwijzing dat de Amerikaanse economie in een recessie zit. De obligatiemarkt reageerde gunstig wegens betere vooruitzichten op rentedaling, maar de aandelen hadden daar geen baat bij. Ook een behoorlijke daling van de olieprijzen bood onvoldoende tegenwicht. Vliegtuigbouwer Boeing behoorde tot de grootste verliezers. Het effectenhuis Goldman Sachs trok de aanbeveling tot aankoop van het fonds in, wat voor beleggers aanleiding was de aandelen maar meteen van de hand te doen.