Aanvoer Amerikaans materieel 'rommelig'

ROTTERDAM, 21 nov. De aanvoer per trein van Amerikaans legermaterieel uit Duitsland naar Rotterdam verloopt wat rommelig, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen. Morgen reist een vertegenwoordiging van de NS naar Mainz om met de Duitse spoorwegen en de Amerikaanse legerleiding duidelijker afspraken te maken over het transport. Volgens de voorlichting van het ministerie van Defensie waren er aanloopproblemen, maar begint de operatie al beter te verlopen.

Het legermaterieel is bestemd voor het Golf-gebied. Naar verwachting zal vrijdag het eerste containerschip, de Algol, vertrekken. Per etmaal komen een of twee treinen met Amerikaanse voertuigen Nederland binnen. De lading wordt gelost bij ECT aan de Beatrixhaven, waar de Amerikanen een kadeterrein hebben gehuurd. In de loop van de middag zouden op Valkenburg de eerste twaalf legerhelikopters landen van de bijna vierhonderd die voor de Golf bestemd zijn. Zij werden aanvankelijk gisteren verwacht, maar het vertrek was om onbekende redenen uitgesteld.

Legertanks op een trein met Amerikaans materieel die gisternacht Tilburg passeerde, blijken geen deel uit te maken van de Amerikaanse operatie. Het ging om Britse tanks, die volgens NS naar de Maasvlakte zijn gereden voor verder transport.

De commandant van het Amerikaanse leger in Europa, generaal Crosbie Saint, die gisteren een bezoek bracht aan Rotterdam, zei dat de voorbereidingstijd van Deforger, zoals de operatie wordt genoemd, uiterst kort was. De voorbereiding van omvangrijke Navo-oefeningen als Reforger begint een jaar tevoren. Nu was volgens de generaal slechts een week beschikbaar, terwijl het gaat om verplaatsing van complete legeronderdelen, die naar alle waarschijnlijkheid niet in Duitsland zullen terugkeren.