513 demonstranten gedood in Bhutan

KATHMANDU, 21 nov. De afgelopen maanden zijn in het Himalaya-koninkrijk Bhutan zeker 513 mensen omgekomen bij acties van veiligheidstroepen tegen betogers voor democratie. Dit heeft de voorzitter van de oppositionele Volkspartij, R. K. Budathoki, gisteren in de hoofdstad Kathmandu van het buurland Nepal bekendgemaakt. Budathoki zei dat de politie de beweging voor meer democratie, die sinds een half jaar actief is in Bhutan, genadeloos onderdrukt, en dat hij de Verenigde Naties op heeft geroepen het land te veroordelen. Van de 1,4 miljoen inwoners van Bhutan is zeker de helft van Nepalese en Tibetaanse afstamming. In Nepal hebben massale demonstraties er dit jaar toe geleid dat de koning zijn macht voor een groot deel overdroeg aan een democratisch gekozen parlement. (DPA)