Verharding VS over kernwapen Pakistan

ISLAMABAD, 20 nov. Pas als bewezen is dat Pakistan geen enkel onderdeel voor de produktie van nucleaire wapens bezit, zullen de Verenigde Staten hun hulp aan het land hervatten. Het Amerikaanse dagblad The Nation heeft gisteren een brief gepubliceerd van de Amerikaanse ambassadeur in Pakistan, Robert Oakley, waarin deze zeer strikte uitleg wordt gegeven aan de sancties van de VS tegen Pakistan. De VS hebben op 1 oktober alle economische en militaire hulp aan Pakistan stopgezet, omdat het land niet kon bewijzen dat het niet over een atoombom beschikte. Ondertekenaars van het Non-Proliferatie Verdrag, zoals Pakistan, die financiele steun krijgen van de VS, moeten voor voortzetting van de hulp jaarlijks bewijzen dat ze geen nucleaire wapens in hun bezit hebben. Volgens Oakley worden hiermee dus ook onderdelen voor een kernwapen bedoeld een tot nu toe ongekend strenge uitleg van de regel. (Reuter)