Venezuela wil olieproduktie verdubbelen tot 4 mln vaten

CARACAS, 20 nov. De Venezolaanse staatsoliemaatschappij wil haar produktiecapaciteit voor ruwe olie in de periode tot 1996 bijna verdubbelen tot 4,2 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. Plannen om daartoe miljarden dollars te investeren komen eind december aan de orde op de aandeelhoudersvergadering.

Venezuela is het op drie na grootste lid van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) en produceerde voor het uitbreken van de Golf-crisis begin augustus 1,94 miljoen vaten per dag, het binnen de OPEC toegewezen contingent. De produktie-afspraken binnen het kartel werden na het uitbreken van de Golf-crisis opgeschort om het wegvallen van de leveranties uit Irak en Koeweit te kunnen opvangen. De Venezolaanse produktie is sindsdien vergroot tot 2,3 miljoen vaten per dag en moet aan het eind van het jaar verder zijn toegenomen tot 2,5 miljoen vaten.

Het welslagen van de expansieplannen hangt vooral af van het aantrekken van buitenlandse kapitaal. Tot nu toe verbiedt een wet uit 1976 die de basis vormde voor de nationalisatie van de olie-industrie, het aanboren van buitenlandse fondsen. Naar verluidt zal het parlement daarom eerst de wet moeten wijzigen. (DPA, AP))