VARKENSKARBONADES MET APPEL EN CIDER

Eerst wordt het vlees snel in de pan dichtgeschroeid en daarna in de oven verder afgemaakt, samen met wat ui en appel en afgedekt met een mengsel van broodkruim en geraspte kaas. Neem wel een ovenschotel, waar het vlees naast elkaar inpast.

Voor 4 personen: 2 uien 4 rib of haaskarbonades 60 gram boter zout en versgemalen peper 1/8 liter droge cider 2 (moes)appels 1 eetlepel suiker 1/2 theelepel gemalen rozemarijn 4 volle eetlepels oud wit of bruinbroodkruim 3 eetlepels geraspte belegen kaas

Verwarm de oven voor op 190 graden C. Pel intussen de uien en snijd ze in (halve) ringen. Dep het vlees goed droog met keukenpapier. Verhit 50 gram van de boter in een koekepan en bak het vlees op een hoog vuur snel aan beide kanten bruin. Neem het vlees uit de pan en bestrooi het met zout en peper. Fruit in de achtergebleven boter de uiringen lichtbruin. Schep de gefruite ui in een lage ovenschaal. Schenk de cider in de pan en roer alle aanbaksels los.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in dunne partjes. Verdeel de appel over de ui en strooi de suiker en de rozemarijn erover. Leg het vlees er bovenop en schenk de cider erover. Meng het broodkruim en de kaas door elkaar en bestrooi hiermee het vlees. Verdeel de rest van de boter erover.

Bak het vlees in het midden van de voorverwarmde oven gaar in 4560 minuten.

    • Irene van Blommestein