Real stuurt Toshack met half miljoen weg

ROTTERDAM, 20 nov. Met afkoopsom van ruim een half miljoen gulden heeft Real Madrid gisteren zijn trainer John Toshack weggestuurd. Twee dagen na de derde nederlaag in het seizoen van de club werd de Welshman, die nog een contract had tot eind mei 1991, door voorzitter Mendoza van zijn taak ontheven. Real verloor zaterdag bij Valencia met 2-1.

De 42-jarige Toshack zal niet lang zonder werk zijn. Hem wacht een contract bij Real Sociedad, waar hij al tot mei 1989 werkzaam was. Boronat, die hem bij Sociedad opvolgde, heeft al toegezegd een stap terug te doen ten gunste van Toshack vanwie hij destijds assistent was.

Alfredo di Stefano wordt waarschijnlijk donderdag aangesteld als interim-trainer. De 64-jarige ex-international maakte in de jaren vijftig en zestig als middenvoor deel uit van het sterkste clubelftal dat ooit heeft bestaan: Real Madrid. Di Stefano was al eerder werkzaam bij Real.

Di Stefano zal als interim fungeren. De clubleiding heeft voor volgend jaar haar zinnen gezet op Boskov. De Joegoslaaf is succesvol bij Sampdoria, leider in Italiaanse competitie. De veldtraining bij Real zal worden verzorgd door de ex-spelers Camacho en Grosso. Toshack werd anderhalf jaar geleden de opvolger van Beenhakker.

Toshack heeft bij Real nooit kunnen overtuigen. Hij had een slechte relatie met de spelers en met de pers. Vorig seizoen werd Toshack met Real weliswaar overtuigend landskampioen, maar die titel werd overschaduwd door de uitschakeling in het Europa Cuptoernooi. Nadat de sterspelers Martin Vazquez en Schuster vertrokken, werd het elftal gecompleteerd met de Cruijff-afvallige Milla en met de Joegoslavische verdediger Spasic. Beide aankopen zijn niet rendabel gebleken. De productiefste spits van Europa, Hugo Sanchez, hangt een schorsing boven het hoofd. Hij kreeg zaterdag tegen Valencia de rode kaart, terwijl vijf spelers een gele kaart gekregen. Real staat op de zesde plaats met vijf punten achterstand op Barcelona.