Prudential stoot zijn makelaardij af wegens recessie

LONDEN, 20 nov. De economische recessie en de malaise op de onroerend-goedmarkt in Groot-Brittannie heeft Prudential Corporation, de grootste Britse verzekeringsmaatschappij, doen besluiten zijn verlieslijdende keten van 560 makelaarskantoren van de hand te doen. Het heeft geen prijs willen noemen, maar financiele deskundigen ramen de opbrengst op 50 tot 120 miljoen pond sterling.

Prudential kocht via aggressieve verwerving de makelaarskantoren tussen 1985 en 1989 op voor in totaal 230 miljoen pond toen de Britse huizenmarkt een bloeiperiode doormaakte. Toen de hypotheekrente halverwege 1988 scherp begon te stijgen, onstonden er problemen. Vorig jaar werd een verlies voor belastingen geleden van 49 miljoen pond, nadat er in 1988 nog een winst was van zeventien miljoen pond.

Het aantal kantoren werd begin dit jaar al met 175 verminderd tot 500, maar over het eerste halfjaar was er toch nog een verlies van 24 miljoen pond. Directielid Brian Medhurst van Prudential verklaarde gisteren dat Prudential de keten in een keer wil verkopen, niet in stukken, Volgens hem zijn er ondanks de malaise op de Britse onroerend-goedmarkt bedrijven die daar iets willen opbouwen. Bij de te verkopen kantoren, gebundeld in Prudential Property Services, werken 2.200 mensen.

De recessie is in Groot-Brittannie waarschijnlijk nu echt uitgebroken. Gisteren maakte het Britse Centraal bureau voor de statistiek bekend dat de het bruto binnenlandse produkt van Groot-Brittannie in het derde kwartaal is gedaald met een procent ten opzichte van het tweede kwartaal, toen het nog 0,3 procent steeg. Het bruto binnenlandse produkt is de totale produktie van goederen en diensten minus de opbrengsten uit het buitenland. Een recessie bestaat als twee kwartalen achter elkaar de produktie daalt.

De daling in het derde kwartaal, overigens een voorlopig cijfer, is de grootste sinds het vierde kwartaal van l980, toen de daling 1,6 procent bedroeg. (Reuter)