Presidentskandidaat in Polen in opspraak

WARSCHAU, 20 nov. De Poolse justitie stelt een onderzoek in naar uitlatingen van Stanislaw Tyminski, een van de belangrijkste kandidaten bij de presidentsverkiezingen die zondag in Polen worden gehouden.

De procureur-generaal van Polen wil onderzoeken of Tyminski zich schuldig heeft gemaakt aan laster toen hij dit weekeinde tijdens een zijn verkiezingstoespraak premier Tadeusz Mazowiecki beschuldigde van 'verraad' door de nationale bezittingen voor spotprijzen aan buitenlandse gegadigden te verkopen. Volgens de laatste opiniepeilingen liggen Tyminski en Mazowiecki nek aan nek in de strijd om de tweede plaats bij de verkiezingen; in de peilingen ligt Lech Walesa op beiden voor. Een maand geleden was Tyminski in Polen nog geheel onbekend; volgens de jongste peilingen kan hij inmiddels rekenen op zeventien procent van de stemmen.

Tyminski, een Pool die in 1969 naar het buitenland is geemigreerd en in Canada en Peru miljonair is geworden, zei het afgelopen weekeinde: 'Ik beschuldig de premier de natie te hebben verraden. Ik geloof dat mijn beschuldiging aan het adres van Mazowiecki volledig gerechtvaardigd is met het oog op de uitverkoop van onze bezittingen aan buitenlandse kapitalisten.' Tyminski toonde onlangs documenten waaruit Mazowiecki's verraad zou moeten blijken; het zou daarbij gaan om opdrachten van de premier aan het agentschap voor de privatisering, waarin Mazowiecki zou hebben bevolen 180 belangrijke Poolse staatsbedrijven voor minder dan vijf procent van de waarde van de hand te doen aan 'strategische investeerders'. Regeringswoordvoerders hebben in scherpe bewoordingen tegengesproken dat Mazowiecki ooit zulke opdrachten heeft gegeven.

De Poolse minister van binnenlandse zaken Kozlowski kondigde gisteren ook een onderzoek aan naar de politieke en zakelijke activiteiten van Tyminski in het buitenland. Daarover zou 'geen duidelijkheid' bestaan. (Reuter, UPI, AP)