Nieuwtje Philips verrast beurs niet

AMSTERDAM, 20 nov. Op een prijshoudende Amsterdamse effectenbeurs boekten de aandelen van Philipd vanmorgen een bescheiden koerswinst. Het Damrak liep daarmee fraai in pas met de koersontwikkeling in New York en Londen, waar een gematigd optimisme heerste.

AMSTERDAM Beleggers hebben het slechte nieuws dat Philips gisteren vlak na sluiting van de handel presenteerde voor kennisgeving aangenomen. Ook de andere actieve fondsen plakten enkele dubbeltjes aan het slot van gisteren vast. De stemmingsindex ging dan ook 0,3 punt verder omhoog tot 97,20.

Hoewel de rentestijging vandaag even tot staan kwam, was de obligatiemarkt wederom vast gestemd. De jongste 9,25 procent-staatslening werd via het Amsterdams Interprofessioneel Marktsysteem (AIM) verhandeld tegen een koers van 100,85, 0,15 punt boven het slot op maandag.

Bij de aandelenhandel was de aandacht gericht op Philips, dat nog eens fl. 1,8 miljard extra afschrijft, waardoor het verlies dit jaar zal oplopen tot fl. 4 miljard. In de tweede helft van 1991 verwacht de onderneming echter 'een aanzienlijke resultaatverbetering'. Beleggers gaan er volgens een hoekman vanuit dat het ergste leed nu wel geleden is, getuige de koerswinst van twee dubbeltjes op fl. 19,50. In de eerste spontane reactie tijdens de avondhandel moesten de 'flippen' nog even terug naar fl. 18,90.

Onder invloed van de ruim halve cent hogere dollarkoers op fl. 1,6670 (11.00 uur) stegen ook de andere internationals licht in koers. Unilever werd acht dubbeltjes hoger verhandeld op fl. 146,30. Onder meer door een iets hogere olieprijs stond Koninklijke Olie fl. 1,10 hoger op fl. 127,80 in de belangstelling. KLM en Akzo moesten met enkele dubbeltjes meer genoegen nemen. De andere hoofdfondsen trokken merendeels iets aan. Uitschieters waren Van Ommeren Ceteco en Oce-van der Grinten, die beide twee kwartjes toevoegden op respectievelijk fl. 43,90 en fl. 38.

Onder de sporadische dalers bevonden zich Nationale Nederlanden en NMB/Postbank. Nationale werd zes dubbeltjes lager op fl. 51,20 aangeboden, NMB moest twintig cent afstaan op fl. 42,20.

Op de lokale en parallelmarkt werd nauwelijks gehandeld. VRG probeerde er met fl. 1 hoger op fl. 63 nog iets van te maken, evenals Goudsmit, die fl. 1 toevoegde op fl. 41, maar voor het overige was de handel bedroevend. Op het grote koersenbord stonden bij de parallelmarktfondsen tegen het middaguur bijna geheel openingskoersen vermeld.

Op en rustige optiebeurs werden 11.000 contracten verhandeld. Philips was met 2600 contracten het drukst verhandelde fonds op de optiebeurs, waarbij de beleggers vooral actief waren in calls.

NEW YORK - De Newyorkse effectenbeurs is gisteren hoger gesloten ondanks berichten over forse Iraakse troepenversterkingen in Kuweit. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele aandelen steeg met 15,10 punten tot 2.565,35. De omzet kwam uit op een mager totaal van 142 miljoen aandelen tegen 166 miljoen afgelopen vrijdag.

Het Dow Jones-gemiddelde stond al snel op een winst van negentien punten. Dat was te danken aan gunstige ontwikkelingen op de oliemarkt, de obligatiemarkt en de buitenlandse beurzen.

Op de valutamarkt in New York wist de dollarkoers zich iets te herstellen dank zij berichten over dollaraankopen door de Amerikaanse centrale banken. Tegen het slot van de handel werd fl. 1,6600 genoteerd tegen een slotkoers van fl. 1,6550 in Amsterdam. Vrijdag sloot de dollar in New York op fl. 1,6580.

TOKIO - Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen op de beurs van Tokio verloor vandaag 313 punten ofwel 1,3 procent tot 23.518. De daling van het koersgemiddelde volgde op de stijging van 347 punten gisteren. Er waren weinig simulansen in de markt. De daling werd veroorzaakt door toegenomen zorgen over de ontwikkelingen in de Golf en de matige resulaten in het Japanse bedrijfsleven. (ANP, UPI)