Nieuwe overeenkomst KLM/ SLM

ROTTERDAM, 20 nov. De Surinaamse luchtvaartmaatschappij SLM zal voor een periode van 2,5 jaar een Boeing 747-300 van de KLM huren

De KLM en de Surinaamse luchtvaartmaatschappij hebben daarvoor gisteravond een nieuwe overeenkomst ondertekend. De Surinaamse luchtvaartmaatschappij zal met dit vliegtuig een keer per week een retourvlucht tussen Paramaribo en Amsterdam uitvoeren.

De vluchten zullen tot april afwisselend worden uitgevoerd door cockpitbemanningen van beide maatschappijen. Daarvoor heeft de SLM inmiddels een bemanning opgeleid. Een tweede bemanning bestaat uit KLM vliegers die vervroegd zijn uitgetreden maar nog wel bevoegd zijn te vliegen. Na april hoopt de SLM zoveel piloten te hebben opgeleid dat geen gebruik meer hoeft te worden gemaakt van de KLM bemanning.

De hernieuwde samenwerking is mogelijk geworden nadat Suriname en Nederland in oktober een nieuwe luchtvaartovereenkomst hebben gesloten. Sinds eind 1983 was de samenwerking op luchtvaartgebied tussen de twee landen verbroken. De nieuwe luchtvaartovereenkomst geeft de KLM en de SLM het recht ieder drie retourvluchten per week tussen Paramaribo en Amsterdam uit te voeren. Gezien de beschikbare capaciteit zal de KLM voorlopig twee keer en de SLM een keer per week diensten op deze route uitvoeren.(ANP)