Nederland toegelaten tot kring van Zuidpoolstaten

DEN HAAG, 20 nov. In Chili hebben de 24 landen die volwaardig partij zijn bij het Antarctica-verdrag uit 1961 er gisteren mee ingestemd Nederland in hun midden op te nemen.

Nederland, dat tot nu toe alleen de waarnemersstatus had bij het verdrag, krijgt nu stemrecht bij de beslissingen die over het beheer van het zuidpoolgebied worden genomen. De zogeheten consultatieve partijen beslissen alleen op basis van unanimiteit. 'Door de nieuw verworven status kan Nederland als volwaardig stemgerechtigd lid actief bijdragen aan het beleid ten aanzien van de Zuidpool', aldus het ministerie van buitenlandsse zaken.

Vorig jaar werd Nederland tijdens een bijeenkomst in Parijs de consulatieve status nog onthouden. Om de aanvraag voor het lidmaatschap kracht bij te zetten, besloot Nederland dit jaar een twintig man sterke wetenschappelijke delegatie naar Antarctica te sturen. De wetenschappers vertekken 1 december en zullen de gehele winter verblijven in barakken van het Poolse station Arctowski. Door het zenden van een expeditie wil Nederland duidelijk maken voor langere tijd betrokken te zijn bij het beheer van het zuidpoolgebied.

Op de bijeenkomst in Chili zal tot 6 december worden gesproken over het uitwerken van maatregelen ter bescherming van Antarctica. Nederland zal in de discussies pleiten op de instelling van een moratorium voor onbepaalde tijd betreffende de exploitatie van mineralen in het Zuidpoolgebied. Ook het toerisme moet aan banden worden gelegd.