Mismoedig voltooit ze de rondgang langs het rariteitenkabinet van de paranormale geneeswijzen.

Jaqueline van Roessel (17, 5-HAVO) heeft de hele nacht geen oog dichtgedaan. Dat komt door de spreekbeurt.

'Ik breng het er meestal goed van af, maar om daar voor de klas te moeten staan en een heel verhaal te vertellen vind ik vreselijk. De voorbereiding van een spreekbeurt vind ik wel leuk, alleen het opzeggen is zo erg. Als je iets vergeet, klopt het hele verhaal niet meer. Ik moet er ook aan denken dat ik niet te snel spreek. Als ik eenmaal bezig ben, gaat het wel, dan blijft de klas wel geboeid en dat is natuurlijk ook heel belangrijk.'

Ze heeft een spannend onderwerp gekozen voor haar spreekbeurt.

'Ik vind dat je een onderwerp moet kiezen waar je achter staat, anders kun je er niet goed over vertellen. Dit jaar heb ik de paranormale geneeswijzen genomen. Twee jaar geleden heb ik het gedaan over paranormale verschijnselen, dat beviel wel goed. Het jaar daarop heb ik reincarnatie genomen en dat ging ook zonder problemen. Dit jaar heb ik de paranormale geneeswijzen.'

We zwijgen even. Jaqueline friemelt wat aan haar papieren.

'Het ergste is als ik stil val. Heel even stil vallen is niet erg, het is misschien zelfs goed als je een rustpunt hebt, maar als ik daarna niet meer weet hoe het verder moet, is het natuurlijk wel heel erg.

Ik heb de hele spreekbeurt uit mijn hoofd geleerd en als ik met een verkeerd woord van een zin begin, raak ik helemaal in de frut. Dan ben ik er helemaal uit. Je mag een spreekbeurt eigenlijk niet uit je hoofd leren, maar onbewust doe je dat toch.'

Jaqueline's ogen staan helder, om haar mond zweemt een glimlach, je zou denken dat ze vol zelfvertrouwen is als ze plaats neemt voor het bord, maar de stoel die ze terloops even aanraakt, valt bijna om. Al na de eerste paar zinnen begrijp ik waarom ze bang is te verdwalen in de tekst. Die bestaat uit ongenadig lange volzinnen.

'De paranormale geneeswijzen worden uitgeoefend door mensen die menen over dusdanige vermogens te beschikken, dat ze er anderen mee kunnen helpen. Meestal gebeurt dat via handoplegging of door het maken van strijkbewegingen over of langs het lichaam. Men kan zich natuurlijk afvragen hoe het mogelijk is, dat iemand van strijkbewegingen of handoplegging geneest, maar van de zeven patienten die een dergelijke behandeling hebben ondergaan, zeggen er zes dat ze daar baat bij hebben gevonden. Ruw geschat worden er per jaar zo'n anderhalf miljoen bezoeken aan een paranormale genezer gebracht. Dit betekent, dat de paranormale geneeswijzen ook in ons land geaccepteerd worden. De Sjamaan.'

We zijn in een volgend hoofdstuk beland.

Jaqueline heeft een prettige stem. Ze gebruikt verschillende toonhoogten en spreekt geanimeerd. Alleen zij en ik weten hoe ze in de zenuwen zit over de goede afloop van de spreekbeurt. De leerlingen hebben er alle vertrouwen in. Hier en daar zitten ze gewoon te ouwehoeren, zoals ze ook doen als er een leraar aan het praten is, ze giechelen bij het woord 'lichaam' en schateren bij het woord 'maagd'. Ik kijk Jaqueline bewonderend aan. Ze glimlacht de klas dapper tegemoet en laat zich niet afleiden, zelfs niet als iemand haar smalend verbetert als ze georven zegt inplaats van geerfd.

Maar dan, even na de introductie van meneer Mesmer en het magnetisme gaat het mis. Jaqueline hapert, denkt koortsachtig na en is plotseling helemaal van de wijs. De klas lacht vrolijk, niemand beseft dat deze spreekbeurt zo'n ingewikkeld breiwerk is, dat nu eenmaal een steek is gevallen, er verder geen redden meer aan is.

De teleurstelling staat op Jaqueline's gezicht te lezen als ze tenslotte een hoofdstukje verder de draad weer oppakt. Van een evenwichtige opbouw kan nu geen sprake meer zijn. Mismoedig voltooit ze haar rondgang langs het rariteitenkabinet van de paranormale geneeswijzen en komt pas weer op temperatuur als ze de paranormale chirurgie bespreekt.

'Met een onsteriel mes wordt de patient, die bij kennis is, opengesneden. De dokter haalt met de blote hand een stukje kwaad weefsel weg, toont het aan de patient en verklaart hem vervolgens genezen. De methode is zeer pijnlijk en erg duur.'

De beproeving is afgelopen. Met een opgelucht gezicht neemt Jaqueline het applaus en een zevenenhalf in ontvangst. Ze heeft ze allebei verdiend.

    • Yvonne Kroonenberg