Liberiaanse rebellenleider Taylor bombardeert havens

ABIDJAN, 20 nov. In Liberia hebben de rebellen van Charles Taylors Nationaal Patriottisch Front (NPFL) de afgelopen twee dagen de havens van de hoofdstad Monrovia en van Buchanan gebombardeerd. Bij de bombardementen zijn tientallen burgers om het leven gekomen. Het is voor het eerst dat Taylor gebruikmaakt van dergelijk zwaar geschut, dat hem volgens Westafrikaanse waarnemers wordt geleverd door Libie.

De bombardementen zijn een reactie op een offensief dat de Westafrikaanse vredesmacht ECOMOG, die sinds augustus poogt een einde te maken aan de Liberiaanse burgeroorlog, vrijdag begon om Buchanan te veroveren. ECOMOG opende het offensief met een bombardement op de havenstad, hetgeen leidde tot hevige kritiek van internationale hulporganisaties. Deze gebruiken de haven van Buchanan voor de overslag van voedseltransporten, maar waren niet gewaarschuwd voor het bombardement.

Doordat Taylor nu ook het havengebied van Monrovia waar het hoofdkwartier van ECOMOG is gevestigd onder vuur heeft genomen, zijn de belangrijkste Liberiaanse havens ongeschikt geworden om voedsel over te laden. De vliegvelden van het land waren al in een eerder stadium van de nu elf maanden oude burgeroorlog onbruikbaar geraakt.

Diplomaten in Monrovia melden dat de stad niet alleen door de beschietingen en bombardementen van het NPFL onveilig wordt gemaakt, maar ook door plunderende groepjes overgebleven soldaten van de vermoorde president Doe. In Monrovia, dat sinds juni nauwelijks bereikbaar is geweest voor de buitenwereld, heerst een nijpend voedseltekort.

Wegens de onveilige situatie in Monrovia is het vertrek van de interim-regering van Amos Sawyer naar Liberia opnieuw uitgesteld. De regering verblijft sinds haar oprichting in augustus in de hoofdstad Freetown van Sierra Leone, maar had vorige week aangekondigd zich deze week in Monrovia te zullen vestigen. (AFP)