Justitie dient klacht in over optreden strafpleiter Spong

AMSTERDAM, 20 nov. De hoofdofficier van justitie in Amsterdam, mr. C. van Steenderen, wil dat de Haagse strafpleiter en rechter-plaatsvervanger mr. G. Spong tuchtrechtelijk wordt aangepakt door de Raad van Discipline van de advocatuur.

De hoofdofficier heeft vorige maand een klacht over het handelen van Spong ingediend bij de deken van de Haagse orde van advocaten, mr. J. R. Schaafsma. Het openbaar ministerie verwijt Spong dat hij zijn client de vorige week vrijdag door de Amsterdamse rechtbank vrijgelaten Colombiaan die werd verdacht van handel in cocaine tijdens diens detentie een briefje van de vader van de verdachte in handen heeft gespeeld. Spong was niet gerechtigd dit te doen omdat de verdachte in volledige beperking zat waardoor een gedetineerde geen enkel contact mag hebben met de buitenwereld.

In het briefje van de vader een in Venezuela wonende Colombiaan die volgens de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA een zeer belangrijke cocainehandelaar is stond dat zijn zoon vertrouwen in god moest hebben, dat de wereld zal doordraaien en dat 'de dikke' voor de problemen moet betalen. Met 'de dikke' wordt gedoeld op een Braziliaan die tegelijkertijd is opgepakt wegens handel in cocaine.

Spong die dit weekeinde naar Aruba is vertrokken zegt dat hij gemeend heeft het briefje, ondanks de opgelegde beperkingen, te kunnen doorspelen om zijn client gerust te stellen. Hij zegt dat hij hiermee 'de waarheidsvinding in geen enkel opzicht heeft belemmerd'.

Pag. 3: Gegevens voor klacht Spong door afluisteren telefoon

Het handelen van advocaat Spong kwam aan het licht doordat de politie in deze strafzaak onder andere de telefoon heeft afgeluisterd van een in Alphen aan de Rijn wonende Arubaan die namens de vader van de Colombiaan contact onderhield met Spong. Deze Arubaan vertelt in de telefoongesprekken ook dat hij Spong gedeeltelijk zwart in dollars moet betalen.

Spong bestrijdt dit. Hij heeft bij het Haagse openbaar ministerie een klacht ingediend tegen de Arubaan wegens laster. Spong stelt in zijn verweerschrift dat de klacht tegen hem van de hoofdofficier bovendien 'stoelt op onrechtmatig verkregen gegevens'. Het afluisteren van telefoongesprekken die derden voeren met een advocaat is volgens Spong onbehoorlijk en onrechtmatig. In het vonnis waarin vrijdag werd bepaald dat de Colombiaan op formele gronden diende te worden vrijgesproken, stelt de Amsterdamse rechtbank eveneens dat het afluisteren van gesprekken met Spong onrechtmatig was en dat deze passages in het proces-verbaal hadden moeten worden vernietigd.

Deken Schaafsma zegt dat het uitzonderlijk is dat het openbaar ministerie een klacht tegen een advocaat indient. Als de klacht gegrond wordt bevonden, kan de Raad van Discipline Spong waarschuwen, berispen, schorsen voor de duur van 1 jaar of schrappen van het tableau.