Joegoslavisch leger steunt nieuw gevormde communistische partij

BELGRADO, 20 nov. Joegoslavie heeft weer een communistische partij. Een aantal legerofficieren en orthodoxe politici heeft gisteren op een bijeenkomst in Belgrado de 'Liga van Communisten Beweging voor Joegoslavie' opgericht.

De bestaande communistische partij, bekend onder de naam Liga van Communisten, is de afgelopen maanden in alle Joegoslavische republieken ter ziele gegaan. In republieken als Kroatie en Slovenie is ze omgevormd tot een sociaal-democratische partij die niets meer te maken wil hebben met het communisme van vroeger. In Servie noemt de Liga van Communisten zich socialistisch en bepleit ze althans formeel onder die vlag het meerpartijenstelsel en de vrije-markteconomie. In Bosnie noemt de vroegere Liga van Communisten zich Partij van Democratische Verandering en alleen in Montenegro zijn de orthodoxe communisten nog in hun oude partij verenigd.

Deze transformatie is een aantal dogmatische communisten een doorn in het oog. Vijfduizend mensen kwamen gisteren naar het conferentiecentrum in Belgrado om de nieuwe partij ten doop te houden. De belangstelling was veel groter dan de organisatoren hadden verwacht: veel belangstellenden konden geen plaats vinden in het conferentiecentrum en volgden de debatten via een gesloten televisiecircuit in de gangen en lobby.

Volgens de beginselverklaring wil de nieuwe partij zich inzetten voor het handhaven van 'de socialistische identiteit' van Joegoslavie, die zou worden bedreigd door het nationalisme.

De nieuwe commuinistische partij kan kennelijk rekenen op de steun van het federale leger; dat leidden waarnemers gisteren af uit het grote aantal opperofficieren dat zich bij de partij heeft aangesloten. Onder hen bevinden zich de federale ministers van defensie, Veljko Kadijevic, en binnenlandse zaken, Petar Gracanin. Kadijevic is een viersterrengeneraal; Gracanin is een gepensioneerde generaal. Onder de andere leiders van de nieuwe partij bevinden zich Lazar Mojsov, die na 1980 president van Joegoslavie, partijleider en minister van buitenlandse zaken is geweest, Raif Dizdarevic, ook een voormalige minister van buitenlandse zaken, en de vroegere ministers van defensie Branko Mamula, een gepensioneerde admiraal, en Nikola Ljubicic, een ex-generaal. Ook de onderminister van defensie en de Joegoslavische stafchef zijn lid van de nieuwe Liga van Communisten.

Volgens de beginselverklaring ondersteunt de partij het meerpartijenstelsel en is ze 'alle krachten die het Joegoslavische socialisme en de broiedferschap en eenheid tussen de Joegoslavische volkeren ondersteunen' gunstig gezind. (AFP, UPI)