Irak: nog 250.000 man naar Koeweit

BAGDAD, 20 nov. Irak heeft gisteren aangekondigd nog eens 250.000 militairen naar Koeweit te sturen ter versterking van zijn ongeveer 450.000 man tellende bezettingsmacht in het emiraat en in Zuid-Irak. Volgens Washington suggereert de bekendmaking dat Irak niet in vrede is geinteresseerd.

De maatregel werd gepresenteerd als antwoord op het recente Amerikaanse besluit de 350.000 man tellende geallieerde troepenmacht in Saoedi-Arabie aanzienlijk te versterken. Volgens het officiele Iraakse persbureau INA heeft Washington een '3: 1 verhouding nodig om technisch in staat te zijn aan te vallen wat betekent dat Amerika een drie miljoen sterke macht moet mobiliseren'.

Irak, dat ongeveer 16 miljoen inwoners telt, heeft naar schatting al een miljoen man onder de wapens. INA meldde dat van de 250.000 man versterkingen er 150.000 reservisten zullen zijn. Wat dat betreft meldde het Londense Internationaal Instituut voor Stategische Studies (IISS) vorige maand dat Iraakse pogingen waren mislukt om nog eens 11 divisies te vormen naast de 15 die na de Golfoorlog waren gedemobiliseerd maar inmiddels weer voor dienst waren opgeroepen.

Daarbij wees het IISS op de smalle demografische basis van Irak, dat in de Golfoorlog juist onder de relevante bevolkingsgroepen zware verliezen heeft geleden.

Waarnemers in Washington onderstreepten voorts de logistieke problemen die de aanwezigheid van een zo grote troepenmacht in het gebied zal bieden. Zij stelden dat de maatregel de waarschijnlijkheid van een beslissende overwinning van de anti-Iraakse coalitie in een militaire operatie niet zal beinvloeden.

Wel zal zij volgens Amerikaanse experts en ambtenaren de al groeiende politieke druk in het Westen tegen een snelle aanval nog doen toenemen. (Reuter, AFP)