Groenen Berlijn zien af van een motie van wantrouwen

BERLIJN, 19 nov. De Groenen in West-Berlijn (plaatselijk bekend als Alternative Liste AL) zien af van hun voorgenomen motie van wantrouwen tegen de regerende burgemeester Walter Momper. Het plaatselijk partijbestuur heeft dat gisteren besloten, op aanraden van de drie AL-senatoren die gisteren de Senaat verlieten uit protest tegen de omvangrijke politieacties tegen huisbezetters van vorige week.

Aanvankelijk zag het er naar uit dat Momper ongeveer twee weken voor de verkiezingen voor een nieuw gezamenlijk-Berlijns stadsparlement had moeten aftreden, als de motie tegen hem ook de steun had gekregen van de oppositionele CDU van West-Berlijn. Deze liet gistermorgen echter weten niet voor de motie te zullen stemmen, waarop ook de AL van het plan afzag.

Beide partijen verklaren zich thans bereid om na de verkiezingen met de SPD een nieuwe coalitie aan te gaan: de AL streeft naar een voortzetting van de rood-groene coalitie, die West-Berlijn twintig maanden geregeerd had, en de CDU wil een nieuwe, zogeheten 'grote' coalitie.

Een van de drie gisteren afgetreden AL-senatoren verklaarde dat hun vertrek een politiek-tactische fout is geweest. De SPD in West-Berlijn maakt geen geheim van haar tevredenheid over de onverwachte mogelijkheid, geheel ongebonden de verkiezingen in te gaan.

In het stadsparlement zal deze week overigens wel een bij voorbaat kansloze motie van wantrouwen tegen Momper in stemming worden gebracht door de extreem-rechtse 'Republikaner'.