Gevecht om chemieconcern Enimont nadert ontknoping

ROME, 20 nov. De langdurige strijd om het de Italiaanse chemiereus Enimont, een van de tien grootste chemische bedrijven ter wereld, stevent af op een ontknoping. De staatsholding Eni heeft gisteren aan het Italiaanse chemieconcern Montedison het bedrag meegedeeld waarvoor het zijn 40 procentsbelang in Enimont wil verkopen of Montedisons 40-procentsbelang wil kopen.

Dit past in de afspraken die twee maanden geleden zijn gemaakt om de impasse rondom Enimont te doorbreken. Omdat de twee partners, Eni en Montedison, onoplosbare meningsverschillen hadden over de bedrijfsstrategie, is afgesproken dat de een de ander zal uitkopen. Eni noemt het bedrag, Montedison mag zeggen of het daarvoor wil kopen of verkopen.

De minister van staatsdeelneming, Franco Piga, heeft voor donderdagmiddag Gabriele Cagliari, president van de Eni, en Raul Gardini, president van Montedison, ontboden om een antwoord te krijgen. Mogelijk probeert Montedison langs juridische weg meer bedenktijd te krijgen.

Piga zei in een korte verklaring te hopen dat het gesprek van donderdag 'een einde maakt aan deze affaire die teveel maanden de Italiaanse chemische industrie heeft verlamd'.

Het bedrag dat Eni heeft genoemd is niet openbaar gemaakt. Italiaanse kranten spraken vanmorgen over een bedrag van 2,7 tot drie biljoen lire, 4,2 tot 4,6 miljard gulden.

Als Montedison besluit te verkopen, zal Eni verder een openbaar bod doen op de resterende twintig procent van de aandelen die op de markt zijn geplaatst. Ongeveer elf procent hiervan is in handen van drie bondgenoten van Gardini.

De voorwaarden waaronder de aandelen Enimont mogen worden verkocht, zijn vorige maand vastgelegd door het Cipi, het interministeriele comite voor industriebeleid. Enimont moet tot 1993 in Italiaanse handen blijven en bovendien moet het oorspronkelijk strategische plan voor Enimont, dat door beide partners is goedgekeurd, worden uitgevoerd.

Gardini had eind vorige maand laten weten dat de uitwerking van deze voorwaarden in het contract dat Eni had voorgesteld, voor hem onaanvaardbaar was en dat hij daarom niet kon zeggen of hij zou kopen of verkopen. Er zijn nu enkele wijzigingen aangebracht in het contract, maar een aantal van de aangevochten bepalingen zijn blijven staan.

Er wordt driftig gespeculeerd of Gardini zal kopen of verkopen. Hij heeft steeds gezegd dat de chemische sector een hoofdpoot van zijn Ferruzzi-groep moet blijven, maar het is onduidelijk of zijn financiele situatie de investering toelaat die nodig zou zijn om Eni uit te kopen.

    • Marc Leijendekker