Geheimzinnigheid rondom bankroet textielconcern in Denemarken

KOPENHAGEN, 20 nov. Het in Kopenhagen gevestigde textielconcern Nordisk Fjer, met 4.700 werknemers een van de grootste ondernemingen van Denemarken, heeft gisteren onder merkwaardige omstandigheden zijn faillissement aangemeld. Kort voor de bekendmaking maakten kranten in het land melding van de 'plotselinge dood' van Johannes Petersen, voorzitter van de raad van commissarissen.

Twee leden van deze raad hadden vlak voor de dood van Peterson hun functie opgegeven en hun voorzitter opheldering gevraagd over vermoedelijke misleiding van de aandeelhouders. Wat er precies aan de hand is is niet duidelijk. Ook de voorzitter van de raad van bestuur, Anders Wejrup, heeft gisteren zijn functie neergelegd.

Nordisk Fjer verkeert al langer om nog onopgehelderde redenen in de problemen. In september had de concernleiding laten weten dat 52 procent van de aandelen in de buitenlandse dochterondernemingen waren overgedaan aan nieuwe partners in de Verenigde Staten, Japan en Duitsland. (DPA)