Exporteurs groenten en fruit profiteren van de eenwording

ROTTERDAM, 20 nov. De Nederlandse groenten- en fruitexporteurs profiteren van de eenwording van Oost- en West-Duitsland. Tot en met de maand oktober hebben de exporteurs dit jaar 24.000 ton (1.200 vrachtwagens) groenten en fruit naar de voormalige DDR geexporteerd. Vorig jaar was dat nog maar een vrachtwagen.

Ook de export naar Polen begint op gang te komen. Naar dat land werd dit jaar al 2.400 ton groenten en fruit uitgevoerd. Dat naar de andere Oosteuropese landen nog niet wordt geexporteerd, wijt de Nederlandse Bond van Groenten- en Fruitexporteurs (NBGF) aan het feit dat de importeurs in die landen niet de beschikking hebben over de daarvoor benodigde Westerse valuta.

Voor de totale Nederlandse uitvoer bedraagt de toename tot en met oktober dit jaar dertien procent tot 2.110.367 ton. Het gaat vooral om tomaten, komkommers, uien en paprika's. De export naar de belangrijkste afnemer van groenten en fruit, West Duitsland, nam in dezelfde periode toe met tien procent tot 883.584 ton. De berichten eerder dit jaar dat de Nederlandse tuinbouwprodukten bij de Duitser een slecht imago zouden hebben, zijn met deze cijfers volgens de NBGF ontzenuwd.

Het is opmerkelijk dat Spanje inmiddels de vijfde afnemer is geworden, na Duitsland, Groot Brittannie, Frankrijk en Belgie. Hoewel Spanje zelf enorme hoeveelheden groenten en fruit produceert, blijkt de kwaliteit en betrouwbare levering van de Nederlandse produktene voor de Spanjaarden van groot belang te zijn. Er gaan dit jaar vooral Nederlandse tomaten, appelen en uien naar Spanje: tot en met de maand oktober ruim 66.000 ton, een toename van 178 procent ten opzichte van dezelfde periode in 1989.