Douwe Egberts slijt pakjes shag in Moskou

UTRECHT, 20 nov. Douwe Egberts probeert binnenkort de inwoners van Moskou aan de Nederlandse Drum-shag te krijgen. Met het doel om de enorme Sovjet-markt te bewerken en de naar tabak lonkende Sovjet-burger te winnen voor de Nederlandse shag vertrekt maandag 26 november een bijzonder transport met 250.000 pakjes tabak naar Moskou. De pakjes shag worden volgens een woordvoerder van Douwe Egberts in Utrecht tegen de gangbare prijs in staatswinkels verkocht.

Voor Douwe Egberts is de Sovjetunie een potentiele markt met miljoenen shagrokers. Aanvankelijk wilde het bedrijf de pakjes shag gratis uitdelen in Moskou om op die manier het nieuwe produkt in de Russische hoofdstad te introduceren. Maar de Moskouse autoriteiten wezen dit plan af, omdat men wegens de huidige tabakschaarste opstootjes verwachtte en men de Nederlanders erop wees dat ze bij gratis uitdelingen mogelijk onder de voet gelopen zouden worden.

In overleg met de autoriteiten is de shag nu gratis ter beschikking gesteld aan de staatsorganisatie 'De Associatie van de 21-ste eeuw', die de verkoop van de tabak verder regelt. De opbrengst van de verkoop komt onder meer ten goede aan charitatieve instellingen in de Sovjetunie.

De woordvoerder van D. E. heeft goede hoop dat de shag aanslaat bij de Russen, gezien het feit dat 'tabak een zeer belangrijk genotsmiddel' is in de Sovjetunie. Maar hard cijfermateriaal ontbreekt volgens hem om een indicatie te geven van de potentiele marktmogelijkheden, omdat marktonderzoek de afgelopen jaren bemoeilijkt werd door de politieke geslotenheid van het Sovjet-systeem.

Om de onbekendheid van de Sovjet-burgers met het fenomeen (Nederlandse) shag weg te nemen, zijn er speciale maatregelen genomen. In de pakjes tabak is in de Russische taal een geillustreerde instructie opgenomen en bovendien wordt op de Russische televisie een speciaal filmpje vertoond. 'De Russische media tonen veel interesse voor de shag', aldus de woordvoerder van Douwe Egberts in Utrecht. (ANP)