Christelijke militie Libanon weigert Beiroet te verlaten

BEIROET, 20 nov. De grootste christelijke militie in Libanon, de Libanese Strijdkrachten (FL), heeft gisteren geweigerd gehoor te geven aan een ultimatum van de regering zich voor middernacht uit Beiroet terug te trekken. De regering van president Elias Hrawi had alle milities tien dagen de tijd gegeven om de Libanese hoofdstad te ontruimen, en met geweld gedreigd als zij weigerden het bevel op te volgen. Hrawi is inmiddels naar Damascus vertrokken voor overleg met zijn beschermheren. Functionarissen en diplomaten in de Syrische hoofdstad achtten het mogelijk dat president Assad zou instemmen met het gebruik van geweld tegen de christelijke militie, zoals hij vorige maand deed toen Syrische troepen hielpen de opstand van de christelijke generaal Michel Aoun neer te slaan. Er zijn ongeveer 40.000 Syrische militairen in Libanon gelegerd.

De drie grootste milities in islamitisch West-Beiroet de pro-Iraanse fundamentalistish-shi'itische beweging Hezbollah, de door Syrie gesteunde militie Amal en de druzische Progressieve Socialistische Partij hebben het grootste deel van hun manschappen en zware wapens officieel uit de hoofdstad teruggetrokken. FL-leider Samir Geagea liet gisteren echter weten zijn bolwerk in Ashrafiyeh in het hart van christelijk Oost-Beiroet niet te kunnen verlaten zonder garanties dat door Syrie gesteunde groepen het gebied niet overnemen. De militie heeft eerder geklaagd dat dergelijke groepen waaronder die van ex-FL-leider Elie Hobeika door het Libanese en het Syrische leger zijn toegelaten in het gebied dat Aoun tot vorige maand beheerste. In een vraaggesprek met de krant Ad-Diyar zei Geagea dat hij dergelijke garanties niet had gekregen.

Een hoofdstad zonder milities is een belangrijk onderdeel van het Arabische vredesplan dat vorig jaar door het Libanese parlement op een speciale zitting in Saoedi-Arabie werd goedgekeurd. Het idee is dat vanuit een militie-vrij Beiroet heel Libanon langzaam maar zeker wordt gepacificeerd. (Reuter, AP, AFP)