Bond rekent op vrijspraak van ruiters in dopingzaak

BAARN, 20 nov. Verontreinigde palmpitschilfers in paardebrokken zijn er waarschijnlijk de oorzaak van dat drie prominente Nederlandse sportpaarden zijn veroordeeld wegens dopinggebruik. De tuchtcommissie van de internationale bond (FEI) diskwalificeerde afgelopen weekeinde vierspanwereldkampioen Ad Aarts en haalde ook een streep door de resultaten die springruiter Jos Lansink op het CSIO van Kopenhagen 1990 behaalde. Eerder dit jaar werd springruiter Piet Raymakers gediskwalificeerd na zijn overwinning in de Grand Prix van Ikast in Denemarken. De betrokkenen hebben hoger beroep aangetekend tegen deze uitspraak. De FEI heeft inmiddels aangekondigd de normen voor het verboden middel waarop de Nederlandse paarden werden betrapt bij te stellen, waardoor de Nederlandse Hippische Sport Bond er op rekent het beroep te winnen.

Dit jaar werd voor het eerst theobromine aangetroffen in scheepsladingen palmpitschilfers. Nadat fabrikant Havens Veevoeder die palmpitschilfers in paardebrokken verwerkt was gealarmeerd, werden vervolgens acht eerdere scheepsladingen met dit produkt in Rotterdam gecontroleerd op de aanwezigheid van theobromine. In vijf vrachten werden te grote hoeveelheden aangetroffen van het middel. Volgens ir. H. Branjer van het bedrijf is vermoedelijk sprake van vermenging in Maleisie en/of Indonesie met cacaoprodukten. Cacaobonen bevatten 1,45 procent theobromine.

Door de FEI is vastgesteld dat een geringe hoeveelheid van deze stof in de urine van paarden toelaatbaar is. Ten aanzien van theophyline en cafeine geldt die marge echter niet, terwijl beide stoffen 'bijprodukten' zijn van theobromine. Op de aanwezigheid van theophyline werden de Nederlanders veroordeeld.