Benzineprijs daalt maar olie duurder

ROTTERDAM, 20 nov. De schommelingen in de prijzen van ruwe olie en benzine en diesel zijn deze week gedeeltelijk 'uit fase'. Terwijl de ruwe olie op de Amerikaanse markt dezer dagen weer in prijs stijgt onder invloed van de Iraakse troepenversterkingen in Koeweit, verlagen de oliemaatschappijen in Nederland de prijzen aan de pomp voor olieprodukten. Dat is nog een effect van de daling van de olieprijzen, samenhangend met de betrekkelijke rust in het Golfgebied, de dalende dollarkoers en de adequate aanvulling van de wegvallende olieproduktie van Koeweit en Irak.

Shell verlaagt morgen de literprijs van benzines met 4 cent. Euro loodvrij komt daarmee op een prijs van 1,65 gulden, twee weken voor de invasie van Koeweit was dat nog 1,66 gulden. Diesel daalt met twee cent tot 1,18 per liter, en blijft daarmee 16 cent boven het niveau van voor 2 augustus. Het verschil in gedrag tussen benzine en diesel weerspiegelt de marktverhoudingen voor olieprodukten, zegt een woordvoerder van Shell. De organisatie van vrije-pomphouders NOVOK zal de prijsaanpassingen van Shell volgen.

Gisteren steeg de notering in New York van de (voor de Amerikaanse markt) toonaangevende oliesoort West Texas Intermediate met 1,72 dollar per vat (levering december) ten opzichte van het slot van vrijdag tot 31,50 dollar per vat. Noordzee Brent (levering januari) blijft op de Londense termijnmarkt in prijs dalen, slotkoersen van vrijdag en maandag waren 30,10 en 29,82 dollar. Vandaag werd tegen het middaguur 29,20 dollar genoteerd.