Alle baggeraars naar huis

ROTTERDAM, 20 nov. De 105 Nederlandse baggeraars in Irak mogen vanaf volgende week naar huis. Dat heeft een woordvoerder van het baggerbedrijf Volker Stevin vanmiddag bevestigd. De Iraakse president, Saddam Hussein, kondigde eerder al aan dat hij deze week over het lot van de baggeraars een beslisssing zou nemen.

Volker Stevin is onmiddellijk begonnen met het inlichten van de familieleden van de baggeraars, die in Irak een vaargeul hebben uitgediept en de werkzaamheden nu hebben afgerond.

Over hun lot heeft lang onzekerheid bestaan. Om de positie van de baggeraars niet in gevaar te brengen heeft zowel Volker Stevin als Boskalis de afgelopen weken angstvallig het stilzwijgen bewaard.

Volgens de eerste berichten mogen de eersten volgende week uit Irak vertrekken en zal het transport verder in fasen plaatshebben. De laatste baggeraars zouden volgens dit schema over een maand weer thuis zijn. Onze correspondent in Brussel voegt hieraan toe: Een missie van zeven Belgische parlementsleden vertrekt morgen naar Irak om te proberen de 32 Belgische gijzelaars in dat land en de vier Belgen in Koeweit vrij te krijgen. Gisteravond kregen de zeven parlementsleden alsnog een visum voor hun reis naar Irak.

De leider van de delegatie is senator Hans De Belder, lid van de Vlaams-nationalistische Volksunie, de overige leden behoren tot de drie grote politieke families in Belgie.

In een telefonisch vraaggesprek noemde De Belder het vanmorgen een 'verrassing' dat de Iraakse ambassade gisteravond alsnog had laten weten dat de inreisvisa voor de zeven parlementsleden klaar lagen. Gisteren nog had de Iraakse ambassadeur in Brussel laten weten dat de parlementsleden geduld moesten oefenen omdat men de officiele reactie van de Belgische regering op het jongste voorstel van Saddam Hussein wilde afwachten. Dat voorstel, om tussen Kerstmis en 25 maart alle gijzelaars vrij te laten mits het vrede blijft, karakteriseerde De Belder als 'een belangrijke beslissing'.

Pag. 4: Belgische parlementariers hebben toch visum voor Irak

Volgens De Belder heeft de ambassadeur de afgelopen dagen herhaaldelijk 'positieve hints' gegeven dat hij de missie van de Belgen serieus neemt, ook al is het niet een 'parlementaire delegatie', maar een 'delegatie van Belgische parlementsleden'. De ambassadeur interpreteert de delegatie als 'de uitdrukking van wat leeft in het politieke establishment', zo zei De Belder.

De Belder zei verder dat de delegatie 'zonder enig mandaat' naar Bagdad gaat. Over de kansen om gijzelaars vrij te krijgen wilde hij niet speculeren, maar wel wees hij erop dat een ogenschijnlijk mislukte parlementaire missie, zoals de Ierse, uiteindelijk een week later toch succesvol bleek te zijn geweest, toen 26 Ieren werden vrijgelaten.

Hetzij in Amman, hetzij in Bagdad zal de delegatie contact hebben met de leden van het Belgische Rode Kruis, die op het ogenblik een bezoek brengen aan Irak. Tot zover onze correspondent.

Een Zwitserse delegatie die sinds woensdag in Bagdad is heeft daar gisteren te horen gekregen dat de 24 Zwitserse gijzelaars niet voor kerstmis naar huis kunnen gaan, zo meldt het Zwitserse persbureau ATS. De Iraakse staatstelevisie had eerder op de dag gemeld dat de delegatie van vijf parlementariers de gijzelaars mee naar huis kreeg. Maar tijdens besprekingen met de Iraakse president Saddam Hussein en andere functionarissen bleek dat Bagdad van mening was veranderd, aldus delegatieleden tegenover het persbureau.