Weinig affaire op vriendelijk Damrak

AMSTERDAM, 19 nov. Beursplein 5 is de nieuwe week vanochtend met iets hogere aandelenkoersen begonnen. Er was sprake van een dunne handel, waarbij de vraag licht overheerste. De obligatiemarkt was eveneens mild gestemd. De CBS-stemmingsindex prijkte tegen het middaguur op 96,2 punten tegen 95,5 bij het slot op vrijdag. Op de beurs in Tokio stegen de koersen vandaag naar aanleiding van verminderde spanning in de Golf.

AMSTERDAM De vraag naar aandelen was volgens handelaren vooral afkomstig van de optiebeurs, waar afgelopen vrijdag de opties met de expiratiemaand november afliepen. Grote beleggers namen het zekere voor het onzekere en richtten het vizier op de veilige obligatiemarkt. In trek was vooral de jongste tendertoonbanklening met een coupon van 9,25 procent, die liefst 0,2 punt aantrok tot 100,85.

Op de aandelenmarkt bleven de koerstijgingen bescheiden. De internationals Akzo, Philips en Unilever trokken iets aan. Akzo was de grootste stijger met fl. 1 koerswinst op fl. 68,80. Bij Philips en Unilever bleef de vooruitgang beperkt tot enkele dubbeltjes. De daling van de olieprijzen deed Koninklijke Olie fl. 1 onderuit glijden op fl. 126,40. KLM noteerde prijshoudend op fl. 19,80.

Beleggers zagen in het groeiende verzet van grote aandeelhouders tegen de fusie tussen NMB/Postbank en Nationale Nederlanden aanleiding om hun stukken weg te doen, waardoor laatstgenoemde fonds vier dubbeltjes terugviel naar fl. 50,90, na een hoogste koers van fl. 52,10. Beleggers zijn er kennelijk nog niet van overtuigd dat de grote instituten hun woorden van daadkracht zullen voorzien. Partner NMB noteerde drie dubbeltjes hoger op fl. 42,30. Op dit niveau bleef aanbod echter uit.

Andere majeure stijgers waren Ahold, die er fl. 1,60 bij kreeg op fl. 135, Stork, goed voor een vooruitgang van zes dubbeltjes op fl. 45,80, Hoogovens, plus fl. 1 op fl. 54,60 en Volmac, die wederom een gulden aandikte op fl. 34,50. Uitgever VNU lag fl. 1,30 hoger op fl. 85 eveneens goed in de markt.

Op de lokale markt werd nauwelijks gehandeld. Procentueel gezien de grootste vooruitgang boekte Norit, die er fl. 1,70 aan vast plakte op fl. 30,70. Sphinx deed het fl. 3,50 hoger op fl. 156 ook niet slecht. Ahrend, dat de Britse meubelgroothandel Marketbase heeft ingelijfd, pakte fl. 1 mee op fl. 177. Verder werd ACF fl. 1,30 hoger gewaardeerd op fl. 34,50.

Op de parallelmarkt heerste 's ochtends een vredige rust. Alleen in Gelderse Papier viel fl. 1,40 hoger op fl. 71,50 nog wat handel te bespeuren.

TOKIO - De Nikkei-index van 225 fondsen ging vandaag met 346,53 punten omhoog tot 23.518,16 punten. De stijging vond plaats na het vermindering van de spanningen in het Midden-Oosten.