VS bezorgd over kans op Iraaks bezit van kernwapens

WASHINGTON, 19 nov. De Amerikaanse regering maakt zich zorgen over de verwoede pogingen van Irak om kernwapens te verwerven. Dit hebben zowel minister van buitenlandse zaken Baker als zijn collega van defensie Cheney gisteren verklaard.

Volgens Baker getroosten de Irakezen zich 'buitengewone inspanningen' om kernwapens te verwerven. Cheney stelde in een vraaggesprek voor de televisie dat ook als de Iraakse leider Saddam Hussein zich uit Koeweit zou terugtrekken er met vreedzame middelen voor zou moeten worden gezorgd dat Irak niet de beschikking over nucleaire wapens krijgt.

De voor gisteren geplande landing door Amerikaanse amfibie-voertuigen op de Saoedische kust dichtbij Koeweit is vandaag voor de tweede keer afgelast wegens slecht weer. Er stond een hevige wind, waardoor de golven te hoog waren voor een landing met amfibie-voertuigen. De landing maakt deel uit van de oefening Dreigende Donderslag. Wel landden luchtlandingstroepen op het strand.

Intussen heeft de bevelhebber van de Britse troepen in de Golf, Sir Peter de la Billiere, gezegd dat de Iraakse strijdkrachten het in geval van oorlog slechts enkele dagen zouden uithouden tegen de enorme overmacht van de gezamenlijke troepenmacht van de anti-Iraakse coalitie.

Het Britse dagblad The Independent meldde dit weekeinde dat Irak de beschikking heeft over drie zogeheten 'superkanonnen', die een bereik hebben van 750 kilometer. Deze zouden al voor de Iraakse inval in Koeweit zijn gebouwd met onder andere onderdelen van Britse makelij. (AP, Reuter, AFP)