Vijf gewonden in Litouwen na protest tegen Rode Leger

MOSKOU, 19 nov. In de Sovjet-republiek Litouwen zijn zaterdag ten minste vijf mensen gewond geraakt, toen militairen van het Rode Leger hard ingrepen bij een protestdemonstratie.

De onrust begon toen een aantal betogers naar een plaatselijk legerkamp ging om hun oproep tot het vervullen van de dienstplicht terug te geven. Onder het roepen van de leus 'Iwan Go Home' spoorden ze de militairen bovendien aan om Litouwen te verlaten.

Kort daarop verschenen er enkele pantserwagens en zo'n honderd soldaten. De militairen schoten in de lucht en sloegen in op de betogers. Functionarissen in de hoofdstad Vilnius riepen vervolgens de bevolking via de televisie op om kalm te blijven.

Litouwen, dat volledige onafhankelijkheid nastreeft, beschouwt de aanwezige Sovjet-troepen als illegale bezetters van het land en meent dat het Rode Leger op zo kort mogelijke termijn dient te vertrekken. Veel jonge Litouwers hebben geweigerd om hun dienstplicht te doen. Samen met de andere Baltische republieken Estland en Letland heeft Litouwen ook een beroep gedaan op het Westen om druk uit te oefenen op de Sovjet-Unie haar troepen terug te trekken.

In Letland dreigde gisteren Sovjet-generaal Oleg Zinsjenko dat het leger zich zou meester maken van elektricitietsstations om zich te verzekeren van elektriciteit, als de Letse autoriteiten de stroom naar de legerbases zou afsnijden. Het Letse parlement keurde vorige week een besluit van deze strekking goed. (Reuter, UPI, DPA)