Van Tiggelen en Ellerman niet bij laatste achttien Nederlands elftal

ROTTERDAM, 19 nov. Adri van Tiggelen is ronduit verbaasd dat bondscoach Rinus Michels hem buiten de selectie heeft gelaten van het Nederlands elftal dat woensdagavond in Rotterdam tegen Griekenland speelt. De verdediger van Anderlecht vernam gisteravond via de televisie dat hij net als Juul Ellerman was afgevallen.

'Ik had verwacht erbij te zijn. Zeker nadat ik in de groep van twintig was opgenomen. Ik ben fit, heb zaterdagavond gespeeld. Mede met het oog op de interland van woensdag. Michels vertelde me dat het gemakkelijker zou zijn mij te selecteren als ik bij Anderlecht zou spelen. Deze beslissing is een onverwachte tegenvaller', aldus de libero, die tegen Portugal zijn 36ste interland speelde. In die door Oranje verloren wedstrijd ruimde hij na 59 minuten het veld voor John van 't Schip.

Het feit dat hij bij Anderlecht lange tijd buiten het basis-elftal werd gelaten, speelt volgens Van Tiggelen een belangrijke rol in de beslissing van de bondscoach. 'Maar dat wist Michels ook al toen hij de groep van twintig samenstelde. Dit is echt geen beslissing van het laatste moment', aldus de 33-jarige verdediger.

Van Tiggelen vernam het nieuws via de televisie. 'Vreemde gang van zaken. Ik had wel een telefoontje verwacht. Ik behoor niet voor niets al jaren bij Oranje.'

Hij heeft de hoop op voortzetting van zijn interland-loopbaan nog niet opgegeven. 'Ik verwacht er tegen Malta weer bij te zitten. Zeker als ik van nu af aan weer bij Anderlecht in de basis sta.'

Twijfel

Rinus Michels motiveerde zijn beslissing door vast te stellen dat hij nog te veel twijfel had over de inzetbaarheid van de geroutineerde verdediger. 'En', zei de bondscoach, 'als ik hem erbij neem, moet ik hem ook opstellen. Hij is geen speler voor de bank.' Over Ellerman zei hij: 'Ellerman is goed in vorm. Daarom zat hij ook weer bij de selectie, maar ik moest de groep uitdunnen.'

Normaal houdt de bondscoach de laatste dagen voor een interland zestien spelers over. Nu achttien. 'Omdat ik wat langer met deze spelers wil werken. Woensdag vallen er nog twee af.' De selectie van achttien luidt: Doel: Van Breukelen (PSV), Hiele (SVV); verdediging; Blind (Ajax), De Jong (PSV), Frank de Boer (Ajax), Valckx (PSV) en Rutjes (Anderlecht); midden; Winter (Ajax), Wouters (Ajax), Van den Brom (Vitesse), Vanenburg (PSV) en Richard Witschge (Ajax); voorhoede; Van Basten (AC Milan), Kieft (Bordeaux), Van 't Schip (Ajax), Roy (Ajax), Gillhaus (Aberdeen) en Bergkamp (Ajax). (ANP)