Shamir legt weer verband bezet gebied en immigratie

TEL AVIV, 19 nov. De Israelische premier Yitzhak Shamir heeft gisteravond opnieuw een verband gelegd tussen behoud van de in 1967 bezette gebieden en de massa-immigratie uit de Sovjet-Unie.

Tijdens een herdenking van overleden Likud-politici in het hoofdkwartier van de partij in Tel Aviv zei Shamir dat 'wij verplicht zijn Erets-Israel (het land van Israel) van de zee tot de rivier de Jordaan te bewaken voor komende generaties en voor de grote immigratie'.

Na afloop van zijn enthousiast ontvangen rede zei hij echter dat er geen verband bestaat tussen het bewaken van de ondeelbaarheid van Erets-Israel en de massa-immigratie uit de Sovjet-Unie. 'Het behoud van Erets-Israel is een defensie-noodzaak en de massa-immigratie is een historische, zionistische noodzaak', zei hij.

Een eerdere uitspraak van Shamir over een 'Groot Israel' ten behoeve van de immigratie uit de Sovjet-Unie lokte enkele maanden geleden felle kritiek van de VS en de Arabische wereld uit. Washington heeft maandenlang geweigerd Israel een bankgarantie voor een lening van 400 miljoen dollar te geven. Daarin kwam verandering toen Jeruzalem zich tegenover Washington verplichtte de nieuwe immigranten uit de Sovjet-Unie niet in de bezette gebieden te vestigen.

Het blad Davar publiceerde vrijdag een reportage over de plaatsing van tientallen caravans voor immigranten uit de Sovjet-Unie in bestaande nederzettingen in bezet gebied. Volgens de krant kan de Amerikaanse bankgarantie aan Israel hierdoor in gevaar komen.