Regeringspartij boekt omstreden winst in Mexico

MEXICO-STAD, 19 nov. De kiesraad in Mexico heeft de regerende Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) gisteren uitgeroepen tot winnaar van de vorige week zondag gehouden verkiezingen in de deelstaten Mexico en Hidalgo. De regeringspartij sleepte 193 van de 205 burgemeestersposten in de wacht. Volgens de oppositiepartijen heeft de PRI zich echter schuldig gemaakt aan grootscheepse verkiezingsfraude. De PRI zou aanhangers van het ene stembureau naar het andere hebben gereden en zou aanhangers van de oppositie het stemmen hebben verhinderd. Uit protest hebben leden van de oppositie wegen geblokkeerd en stadhuizen bezet. De verkiezingen in Mexico, een deelstaat rond Mexico-stad waar de linkse oppositie sterk is, worden gezien als een test voor de belofte van president Carlos Salinas de Gortari dat hij de PRI wil moderniseren zodat ze de verkiezingen voortaan zonder de gebruikelijke fraude kan winnen. (AFP, AP)