Record solozeilend 'vrouwmens' Arthaud

PARIJS, 19 nov. Florence Arthaud, een 29-jarige Francaise, heeft als eerste vrouw gisteren de 'Route du Rhum' gewonnen, een vierjaarlijkse wedstrijd voor solozeilers van Frankrijk naar het Franse Antilleneiland Guadeloupe.

Veertien dagen, acht uur en twintig minuten nadat zij de haven van St. Malo had verlaten in gezelschap van 31 andere deelnemers, passeerde 'de kleine verloofde van de Atlantische Oceaan' (het Parijse daglad Le Parisien) gisteravond de finish in de haven van Point a Pitre, de hoofdstad van Guadeloupe, waar ze door duizenden mensen werd opgewacht. Ze bleef haar naaste belager vijf uur voor.

Deze wedstrijd over vele duizenden kilometers, die in Frankrijk van uur tot uur werd gevolgd, was behalve een triomf voor een 'vrouwmens' (Florence Arthaud over zichzelf) een overwinning voor de moderne techniek. Arthaud, in Parijs geboren en van kinds af gefascineerd door de zeilsport, won in een speciaal voor haar gebouwde trimaran, kosten 4 miljoen gulden. Het vaartuig, Groupe Pierre Ier, genoemd naar haar sponsor, een onroerend-goedonderneming, was het duurste van alle deelnemende schepen.

Het 18,28 meter lange vaartuig, met een grootzeil van 155 m, is uitgerust met de modernste high technology-apparatuur. Niettemin bleek ook die te kunnen falen. Florence was bijna vijf dagen lang verstoken van elk contact met haar begeleiders in Frankrijk. Ook de automatische piloot viel enige tijd uit, zodat zij enkele dagen twintig uur per etmaal zelf aan het roer moest staan. Ze schreef haar overwinning toe aan intelligent manoeuvreren, een claim waaraan in augustus nog werd getwijfeld nadat zij in een nieuwe recordtijd de Atlantische Oceaan van Amerika naar Frankrijk was overgestoken.

President Mitterrand behoorde tot de eerste Fransen die haar gisteravond, door middel van een telegram, gelukwensten met haar historische overwinning, alsmede een nieuw record ze was zes uur sneller dan de winnaar van 1986.