Ongestraft 'idioot' zeggen

Scheidsrechter Rob Overkleeft mocht in Studio Sport verklaren waarom hij de wedstrijd RBC - Den Bosch had gestaakt. Toen hij ten overstaan van de presentatoren Jansma en Smeets, bondscoach Michels en secretaris betaald voetbal Huijbregts de teloorgang van het Nederlandse voetbal als oorzaak van de agressie op de velden wilde aankaarten, werd zijn verklaring door Jansma afgebroken met de opmerking dat de scheidsrechter er kennelijk wel heel erg van onder indruk was.

Voelde u zich de mond gesnoerd?

'Niet helemaal. Maar juist met Michels erbij vond ik het raadzaam te zeggen dat de agressie steeds groter wordt omdat het Nederlands elftal faalt, Van Basten het slechte voorbeeld geeft en dat trainers en spelers het slechte voetbal afreageren op de arbitrage.'

Had u veel behoefte om dat eens te zeggen?

'Ik had ook nee kunnen zeggen, toen ik werd uitgenodigd. Maar ik vond dat ik moest om de arbitrage te helpen. Ik ben twintig jaar scheidsrechter, maar zo groot als de agressie nu is heb ik het nog niet meegemaakt. Toen ik omver werd geduwd en de wedstrijd staakte, dacht ik: ik stop er definitief mee. Maar dan geef ik de voetballers een vrijbrief. En daar pas ik voor. Want het loopt de spuigaten uit.'

Bent u erg streng? U gaf al 43 gele kaarten en zeven rode.

'Vorig jaar waren dat in totaal vijftig, waarvan zes rode. Het jaar daarvoor gaf ik de minste kaarten, 19 gele. Gisteren gaf ik al na zeven seconden geel. Terecht als een speler een aanslag op de achillespezen van een tegenstander pleegt. Het ligt niet aan de arbitrage. De spelers worden nu geconfronteerd met consequente leiding. En daar kunnen ze niet tegen.'

Bent u bang dat de tuchtcommissie uw oordeel in twijfel zal trekken?

'Ik voel me zeker niet in de rug gedekt. Vorige week werd in een beroepszaak de rode kaart die ik Heerenveen-speler De Jong gaf omgezet, in een gele omdat was bewezen dat hij tegen de grensrechter opliep. Op de zitting verklaarde De Jong dat hij alleen idioot had gezegd. Dat had zelfs de grensrechter niet gehoord. Voor de beroepscommissie was dat geen aanleiding de speler alsnog te straffen. Je kunt dus ongestraft tegen een grensrechter idioot zeggen.'

    • Guus van Holland