Ondernemers winkelbedrijf willen meer onderling overleg

AMSTERDAM, 19 nov. De ondernemersorganisaties NCOV, KNOV en Raad voor het Filiaal- en Grootwinkelbedrijf bekijken of ze het werkterrein van hun bestaande Werkgeversoverleg Detailhandel kunnen uitbreiden.

Het Werkgeversoverleg Detailhandel heeft zich tot dusver vooral beperkt tot het geven van adviezen over openingstijden rond Sinterklaas en Kerstmis. Voorzitter Ten Hoopen van het NCOV zei vanmiddag tijdens de jaarvergadering van de Mitex (mode-detaillisten) dat de organisaties ook gezamenlijk moeten overleggen over onder andere elektronisch betalen, bereikbaarheid van binnensteden, winkelcriminaliteit en economisch onderzoek.

De drie organisaties hebben gezamenlijk onderhandeld met de banken over de kosten van het elektronisch betalen. De ondernemers-organisaties zijn niet tevreden over de uitkomst daarvan. Het NCOV wil in de gegeven situatie niet meewerken aan het massaal invoeren van elektronisch betalen.

KNOV-voorzitter Kamminga riep de detaillisten binnen zijn organisatie vrijdag zelfs op de kosten van het betalingsverkeer 'zichtbaar' in rekening te brengen aan de klanten. Hij deed dat nadat de benzinepomphouders van de Bovag met het ministerie van Economische Zaken in aanvaring waren gekomen wegens het berekenen van twee kwartjes voor elektronisch betalen. Volgens de ondernemers maken niet zij maar de banken ongeoorloofde prijsafspraken. De detaillisten worden volgens deze ondernemers-organisaties de dupe.(ANP)