'Onderlinge verstandhouding in profvoetbal is hard aan verbetering toe'; Trainers willen contact met arbiters

MIERLO, 19 nov. De trainers in het Nederlandse betaalde voetbal zijn voorstanders van gezamenlijke bijeenkomsten met de scheidsrechters. Ze zullen meer begrip voor elkaars werk moeten kweken. Volgens Hans Westerhof van FC Groningen lijkt het er momenteel veel op dat de partijen vijanden van elkaar zijn. 'Dat is absoluut niet goed voor het voetbal. We hoeven geen vrienden te worden, maar we moeten wel de afstand tussen beide groepen verkleinen. En als je elkaar kent zal er ook meer respect zijn.'

De trainers waren gisteravond en vanmorgen bijeen in het congrescentrum De Brug in Mierlo. Daar spraken zij over een groot aantal problemen in het betaald voetbal. Ze zaten met z'n allen voor de televisie op het moment dat scheidsrechter Overkleeft die de wedstrijd tussen RBC en FC Den Bosch staakte in de uitzending van Studio Sport de trainers op een toon van een onderwijzer adviseerde eerst eens over hun eigen rol te praten en niet over de arbitrage. Dat laatste was, meende initiatiefnemer Jan Reker, ook niet primair de bedoeling. Die indruk was wel gewekt. Reker had daar ook spijt van. 'Het zou inderdaad kunnen dat er mensen dachten dat het feit dat ik laatst met Roda twee strafschoppen niet heb gekregen de reden van deze bijeenkomst was. Maar dat is het niet alleen.'

De trainers staken ook de hand in eigen boezem. Ze constateerden dat er in de voetballerij een duidelijk gebrek aan respect en acceptatie is, ook bij de spelers onderling. Daaraan, spraken de oefenmeesters af, zal op de training aandacht worden besteed. 'We maken ons wel degelijk zorgen over de excessen van dit seizoen', zei woordvoerder Leo Steegman (Volendam). De trainers zullen dan ook voorstellen een onafhankelijke commissie samen te stellen die moet onderzoeken hoe de problemen ontstaan en waar ze precies vandaan komen.

Ongeveer vijftig procent van de trainers uit het betaald voetbal gaf gehoor aan de uitnodiging voor de vergadering. Reker vond dat niet eens tegenvallen gezien de korte voorbereidingstijd. Afgezien van Adriaanse (FC Den Haag) en Korbach (Heerenveen) die eerlijk zeiden geen heil in de bijeenkomst te zien, en een paar trainers die helemaal niets van zich lieten horen had de rest van de afschrijvers ogenschijnlijk een gegronde reden. Reker: 'Van verscheidene trainers weet ik heel zeker dat ze verhinderd waren. Dick Advocaat moest bijvoorbeeld als assistent-bondscoach Marco van Basten uit Milaan halen, Bengtsson en Verbeek zaten voor Feyenoord in het buitenland.'

Ook Ajax en PSV waren in Mierlo niet vertegenwoordigd. Leo Beenhakker zou in het buitenland zitten, maar had Reker wel laten weten dat hij een bijeenkomst van trainers een goed initiatief vond. Van PSV lag er voor Reker bij zijn aankomst een mededeling bij de balie van het hotel dat Robson en Dorjee niet zouden komen. De wel aanwezige trainers beseften dat het van belang is dat de topclubs in het vervolg ook meedoen. 'Desnoods moeten we ze er met de haren bijslepen', vond Steegman.

In Mierlo werd door de aanwezigen geconstateerd dat dergelijke bijeenkomsten nuttig zijn. 'We praten wel over de scheidsrechters, maar die komen nog eens in de zoveel tijd bij elkaar om de Coopertest te lopen', wist Reker. Steegman: 'Het is toch typerend dat verscheidene trainers elkaar niet eens kenden.' Volgens de trainers is de onderlinge verstandhouding belangrijk voor het voetbal in zijn algemeen. Reker: 'Sef Vergoossen (trainer van MVV, red) is een vriend van mij. Daarom zal ik tegen MVV nooit negatief spelen.' Hij besefte echter ook dat het resultaat toch altijd voorop zal blijven staan. 'Als ik bij Ajax met 1-0 voorkom, ga ik toch verdedigen.'

Een nog te benoemen commissie moet de mogelijkheid onderzoeken of er een belangenvereniging voor trainers uit het betaald voetbal kan worden opgericht. Zij zijn weliswaar lid van de VVON, de vakbond voor oefenmeesters, maar die is er ook voor de amateur-trainers. 'En wij hebben in het betaald voetbal toch specifieke problemen', verklaarde Reker. Via hun eigen club hopen de proftrainers sterker te staan indien ze zelf iets willen bewerkstelligen.

Tijdens de bespreking van gisteravond en vandaag spraken de oefenmeesters de wens uit inspraak te krijgen op gebied van bijvoorbeeld competitiezaken. 'Ik vind het idee van Van Basten om net zoals in het basketbal met p'tjes (persoonljke foute, red.) te gaan werken de moeite waard om uit te testen. Dat zou wat mij betreft best bij de tweede elftallen kunnen worden uitgeprobeerd. Die wens moeten we kunnen uiten.'

    • Hans Klippus