Okinawa tegen Amerikanen

TOKIO, 19 nov. Op Japans meest zuidelijke eiland Okinawa is gisteren de socialist Masahide Ota gekozen tot nieuwe gouverneur. Ota had verwijdering van de Amerikaanse basis op Okinawa tot inzet van de verkiezingen gemaakt.

De 65-jarige Ota versloeg met steun van de communistische partij nipt de zittende gouverneur, Junji Nishime, lid van Japans regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP). Het was de eerste keer in 12 jaar dat een socialist gouverneur van Okinawa werd.

Okinawa, waar Japanners en Amerikanen in 1945 een van de bloedigste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog uitvochten, is de thuisbasis van 35.000 Amerikaanse militairen, meer dan de helft van het aantal GI's in Japan. Een opiniepeiling op het eiland wees eerder dit jaar uit dat het grootste deel van de eilandbewoners vindt dat de aanwezigheid van het Amerikaanse leger overbodig is. De bevoegdheid van de gouverneur in militaire kwesties is evenwel beperkt en de kans dat Ota zijn voornemen ten uitvoer kan leggen zonder de medewerking van Tokio is klein.

Masahide Ota is een autochtone bewoner van Okinawa die zich sterk maakt voor de belangen van de oorspronkelijke bewoners. (AP, UPI)