Milan loopt zich vast in graspollen

ROTTERDAM, 19 nov. Tevoren was AC Milan-Inter (0-1) al aangekondigd als de wedstrijd van de graspollen en dat bleek niets te veel gezegd. Door het slechte veld in het San Siro-Stadion was de derby nauwelijks om aan te zien. Om zo veel mogelijk gras te vermijden probeerde Inter het middenveld over te slaan: het joeg de bal steeds zo hard mogelijk naar voren. Ondanks de afwezigheid van Donadoni, Gullit en Ancelotti (de eerste twee geblesseerd, de laatste geschorst) had AC Milan lang het beste van het spel. Op het middenveld speelde Rijkaard vooral in de eerste helft een uitstekende partij.

Maar voorin liep Van Basten zich vast in de graspollen. Bovendien werd hij in de tang gehouden voor de verandering bijzonder correct door international Ferri. Iedereen leek vrede te hebben met een gelijkspel, maar toen libero Baresi even niet oplette kon Klinsmann zes minuten voor tijd de bal voorgeven aan Berti, die temidden van appellerende Milan-spelers (de bal zou al over de achterlijn zijn geweest) met een fraaie kopbal 1-0 maakte. 'In het voetbal kan je ook verliezen als je beter speelt, ' zei trainer Sachi van AC Milan na afloop. 'Maar wie wint heeft altijd gelijk.' De nederlaag kwam hard aan. In een paar weken is Milan van koploper vierde geworden op de ranglijst. En de drie ploegen erboven, Sampdoria, Juventus en Inter, lijken te zijn herboren. Napoli was gisteren vol verwachting aan de thuiswedstrijd tegen Sampdoria begonnen, want Maradona en Careca waren weer hersteld van hun blessures. Maar het was een ander koningskoppel dat de wedstrijd domineerde: Mancini en Vialli van Sampdoria. De ploeg van coach Boskov liet zien dat zij op dit moment terecht bovenaan staat. Napoli opende de score, maar twee doelpunten van Mancini en twee van Vialli, die na zijn langdurige blessure in supervorm aan het terugkomen is, vernederden Maradona en de zijnen voor een steeds stiller wordend publiek.

De positie van trainer John Toshack bij Real Madrid wankelt. De landskampioen verloor in de Spaanse competitie met 2-1 bij Valencia en zakte naar de zesde plaats op de ranglijst. Bovendien werd topschutter Hugo Sanchez uit het veld gestuurd. Koploper Barcelona won thuis met 6-0 van Castellon en heeft drie punten voorsprong op Sevilla en Logrones en al vijf op Real.

    • Marc Leijendekker