Michels' culinaire ambiance

In de jaren dertig pleegde het toen succesvolle Nederlands elftal zich te verzamelen in de zogenoemde Wondertent. Dat was niet meer dan een houten keet die het Haagse VUC voor 850 gulden van een strandtenthouder had gekocht. Maar tussen de klapstoeltjes en de keukentafels ontstond een sfeer die ideaal was voor de mental speeches van Karel Lotsy.

Na Zeist, dat kennelijk tegenwoordig altijd is volgeboekt, kwam Huis ter Duin. Dit riante hotel in Noordwijk brandde echter tijdens de januari-storm van dit jaar af, dus moest bondscoach Rinus Michels op zoek naar een nieuw onderkomen voor Oranje. Dank zij de Duitsers, die zich er voorbereidden op de interland van een jaar geleden tegen het Nederlands elftal en in Italie al bewezen een neus te hebben voor fraaie acommodaties, kwam De Generaal in Auberge de Kievit terecht. Een decadent vijfsterrenhotel, trots verscholen tussen de eiken en kastanjes in Wassenaar-Zuid met een fameus restaurant dat door meesterkok Nico Beekveld kan bogen op een ster in de Michelin-gids. Michels ging er in september hoogstpersoonlijk eens eten en reserveert meteen zeventien kamers met het oog op de interland van woensdag tegen Griekenland.

Smaak en stijl kan de bondscoach niet worden ontzegd, maar hij heeft wel een andere ambiance nodig dan Lotsy destijds. Oranje baadt de komende dagen in weelde. Zelfs de restaurantgids waarschuwt voor de hoge prijzen. Een blik op de menukaart leert dat het 'menu vegetarien' in dit gastronomisch walhalla nog betaalbaar is: tachtig gulden. Maar het 'menu gourmet', met terrine van gerookte zalm, mul in een rode wijnsaus, lasagna van fazant, hertebiefstuk met parmaham en raviolis van kaas met portsaus toe, moet voor 140 gulden wel een culinair hoogstandje zijn. Bij de kok gaat de komende dagen echter het verstand op nul als hij de bekende sportmaaltijden dient te bereiden. Woensdag komen er voor de wedstrijd vooral veel taartjes op tafel.

In het vijfsterrenhotel heeft de KNVB een etage afgehuurd. De kamers zien er niet overdreven luxe uit, maar kosten driehonderd gulden per nacht. Michels probeerde de afgelopen dagen de media mild te stemmen. De persconferentie leek vrijdag wel op een lezing van Godfried Bomans. Daarnaast legt hij zijn discipelen in de watten. Er moet een positieve atmosfeer sfeer ontstaan rondom het nationale team. Het wordt tijd dat Oranje weer gaat presteren.

    • Erik Oudshoorn