Marineschepen vertrokken naar Golf voor aflossing

DEN HELDER, 19 nov. Het bevoorradingsschip Zuiderkruis is vanmorgen om acht uur vanuit Den Helder vertrokken naar de Golf, omstreeks elf uur gevolgd door de fregatten Jacob van Heemskerck en Philips Almonde. Minister Ter Beek van Defensie sprak de manschappen bij hun vertrek toe en wenste ze een behouden vaart.

De marinemensen zullen in de Golf hun collega's aflossen van de Witte de With en de Pieter Florisz, die sinds augustus de Nederlandse bijdrage verzorgen. De aflossing vindt plaats op 4 en 5 december, waarna de Witte de With en de Pieter Florisz op 20 december in Den Helder worden terugverwacht. De overdracht van het commando vindt plaats op 22 december, als kapitein ter zee A. C. H. M. van Geurp het bevel overdraagt aan kapitein ter zee P. C. Kok.

Het bevoorradingsschip Zuiderkruis vaart voor het eerst mee en zal bij de Golf ook Britse marineschepen voorzien van levensmiddelen, brandstof, onderdelen en zonodig munitie. De bemanning van de drie schepen telt in totaal ruim 600 koppen, onder wie 23 diensplichtigen. Er zijn drie artsen aan boord van de schepen en een tandarts.

De voorraden die worden meegenomen zijn in principe bedoeld voor zes maanden. Behalve verse levensmiddelen heeft elk schip aan boord bij vertrek onder andere 110.000 pakjes sigaretten en shag, 900 kg kaas, 800 kg vleeswaren, 525 kg koffie en 900 zakken chips en 75 videofilms. Vanaf het bevoorradingsschip Zuiderkruis zullen in havens in de buurt van het Golfgebied aankopen worden gedaan. Dat zullen niet de lapjes biefstuk zijn zoals we hier gewend zijn, maar men rekent met hele koeien en runderen die aan boord verder moeten worden verwerkt.