Landelijk centrum bepleit voor buitenlandse diploma's

ROTTERDAM, 19 nov. Er moet een landelijk centrum komen voor de vergelijking van buitenlandse onderwijsdiploma's. Buitenlandse studenten weten nu vaak niet waar ze terecht kunnen en hun diploma's worden soms te laag gewaardeerd.

Dit schrijft de organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs, Nuffic, in een onlangs verschenen notitie. Het Nederlands centrum voor buitenlanders (NCB) komt tot dezelfde conclusie, op grond van een deze zomer ingesteld onderzoek naar de problemen rondom de vergelijking van diploma's.

Er zijn in Nederland drie door de overheid aangewezen organisaties voor diploma-vergelijking: het Nuffic (7 medewerkers), de Informatiseringsbank (3 medewerkers) en het ministerie van sociale zaken (1 medewerker). Hun uitspraken hebben niet dezelfde waarde en zijn niet bindend voor werkgevers en particulieren.

De drie instanties zijn weinig bekend onder buitenlanders. Veel van hen kloppen aan bij de inspecties voor het onderwijs, het arbeidsbureau, de regionale centra buitenlanders of elders. Uit onderzoek van het NCB blijkt dat vaak echter de expertise ontbreekt om buitenlandse diploma's naar waarde te schatten.