Kohl en Bush: noodhulp voor USSR

BONN, 19 nov. Duitsland en de Verenigde Staten zijn het eens over de noodzaak een noodprogramma op te zetten om Sovjet-leider Gorbatsjov te helpen politiek de komende winter te overleven. Dat bleek tijdens het bliksembezoek dat de Amerikaanse president Bush gisteren bracht aan kanselier Kohl in diens 'thuisstaat' Rijnland-Pfalts.

De Duitse regering overweegt daarvoor de grote reserve-voorraden te gebruiken die sinds de mislukte Sovjet-blokkade van West-Berlijn in 1949 op Westberlijns grondgebied worden aangehouden (vlees, graan, medicijnen, conserven, melkpoeder en kindervoeding, grotendeels in de diepvries). Minister Waigel (CSU, financien) is het al met het Berlijnse stadsbestuur eens over de opheffing van die voorraden. Hij zou de stad daarvoor de uitstaande kredieten moeten kwijtschelden. Verkoop van de voorraden op de Duitse markt zou de prijzen van Duitse producenten kunnen schaden.

Bonn wil volgende week beslissen welke voorraden met spoed naar de Sovjet-Unie overgebracht kunnen worden. Die mogelijkheid is vorige week al met Gorbatsjov besproken.

Bush' bezoek aan Kohl had veertien dagen voor de Bondsdagverkiezingen plaats. De Amerikaanse president, die op doorreis was van Praag naar de vandaag begonnen pan-Europese topconferentie in Parijs, bezocht met Kohl dezelfde historische domkerk van Speyer die Sovjet-president Gorbatsjov een week geleden bewonderde. Bush noemde zijn gastheer 'de grote kanselier'.

Het verenigde Duitsland heeft een grote verantwoordelijkheid in de internationale statengemeenschap. Het moet zijn 'immense kracht' inzetten voor de vrede en de internationale economische ontwikkeling, aldus de Amerikaanse president.

Het echtpaar Bush was door de kanselier opgewacht op de Amerikaanse militaire basis Ramstein en vandaar per helikopter naar Speyer gereisd, waar het veel minder publiek trok dan de Gorbatsjovs vorige week. De Kohls ontvingen hun Amerikaanse gasten ook thuis in Oggersheim.