Irak: gijzelaars komen in fasen vrij als het vrede blijft

BAGDAD/ PARIJS, 19 nov. Irak heeft gisteren aangekondigd al zijn gijzelaars geleidelijk vrij te laten vanaf 25 december tot 25 maart, mits 'niets het vredesklimaat verstoort'. De Amerikaanse president Bush, de Britse premier Thatcher en anderen hebben de Iraakse plannen met de gijzelaars scherp veroordeeld als cynische propaganda.

Bush en Thatcher zeiden vanochtend in Parijs dat de Iraakse president Saddam Hussein in plaats daarvan alle gijzelaars onmiddellijk moet vrijlaten en Koeweit ontruimen. 'Er hoeft geen schot in woede te worden afgevuurd als hij doet wat hij hoort te doen dat wil zeggen volledig gehoor geven aan onze voorwaarden in de resoluties van de Verenigde Naties', zei Bush na afloop van een ontbijt met Thatcher. 'We delen dezelfde vastbeslotenheid dat als Saddam Hussein zich niet snel terugtrekt uit Koeweit, de militaire optie zal moeten worden gebruikt', voegde de Britse premier daaraan toe. Britten (1.400) en Amerikanen (1.100) maken het grootste deel van de circa 3.500 gijzelaars uit.

In een kort bericht meldde het officiele Iraakse persbureau INA gisteren dat het besluit tot de vrijlating van de buitenlandse gijzelaars was genomen op een bijeenkomst van de leidende Revolutionaire Commandoraad (RCC) onder voorzitterschap van Saddam Hussein. Het desbetreffende communique verwees naar 'de feesten van Kerstmis en Nieuwjaar', en meldde dat het besluit was genomen 'om meer bij te dragen tot de vrede en de dialoog' en in antwoord op de 'oproepen van alle goedwillende mensen'.

Een eerste groep gijzelaars zal 25 december vertrekken, 'aangezien de geboorte van Jezus Christus een belangrijke plaats inneemt bij de hele mensheid' ; de laatste op 25 maart 1991, als tenminste 'niets het vredesklimaat verstoort'. Waarom die datum is gekozen, werd niet bekendgemaakt. Tegen die tijd echter zijn de weersomstandigheden ter plaatse nauwelijks meer geschikt voor militaire actie.

Bagdad had eerder al verscheidene malen aangeboden alle gijzelaars vrij te laten als in ruil daarvoor de Verenigde Staten plechtig beloofden Irak niet aan te vallen. In de tussentijd heeft het groepen gijzelaars van verschillende nationaliteiten vrijgelaten in antwoord op oproepen van bezoekende delegaties. Het is niet duidelijk of dit soort vrijlatingen nu doorgaat: een Zwitserse delegatie die nu in Bagdad is wachtte wat dat betreft met spanning af of zij alle of een deel van de 22 Zwitserse gijzelaars mee naar huis krijgt. (Reuter, AFP, AP, UPI)