Inner Move verveelt na korte tijd

Gezelschap: Scapino Ballet Rotterdam. Premiere: Inner Move. Choreografie: Nils Christe; muziek: Ludwig van Beethoven; decor en kostuums: Keso Dekker. Gezien: 16/11 Stadsschouwburg Concordia Breda. Verder te zien gedurende het seizoen.

Nils Christe, mede artistiek leider van het Scapino Ballet Rotterdam, zegt in het programmaboekje dat hij geniet van extreme intenties en emoties. Dat credo is terug te vinden in zijn nieuwste ballet Inner Move, waarvoor hij Beethovens strijkkwartet nr. 14 opus 131 als muzikaal uitgangspunt koos. In het ook nu weer fraaie, sobere toneelbeeld met verrassende details, ontworpen door Keso Dekker, zet Christe eerst drie vrouwen neer. Met hun gladde, gitzwarte kapsels en zwarte, stijlvolle japonnen lijken ze op grote raven. Sombere, sterke en toch melancholieke vogels, boodschappers van ramp en onheil. Daar vallen de vrouwen dan ook in alle hevigheid aan ten prooi. Hun gekromde lichamen, uitgestrekte armen en zwiepende benen drukken hevige emoties uit en gedurende het gehele werk zullen ze veelvuldig wanhopig op de grond glijden en rollen. De drie mannen die zich later bij hen voegen, versterken de bijna extatische wanhoop waarvan de reden duister blijft. De kracht en stuwende kwaliteit van het bewegingsmateriaal waar Christe mee werkt is in eerste instantie imponerend, maar na tien minuten treedt er een gewenning op en dan zijn er nog twintig te gaan. Het wordt allemaal te veel van hetzelfde. Al die uitbarstingen verliezen hun overtuigingskracht en al dat gemanoeuvreer met de rokken gaat lichtelijk irriteren. Dramatiek louter om de dramatiek werkt niet, hoe mooi en kundig er ook gedanst wordt.

    • Ine Rietstap