Hockeyers tegen Sovjet-Unie naar tweede winst in Champions Trophy

MELBOURNE, 19 nov. De Nederlandse hockeyploeg heeft ook zijn tweede wedstrijd voor het toernooi om de Champions Trophy gewonnen. Het ging vandaag in Melbourne tegen de Sovjet-Unie evenwel heel wat moeilijker dan twee dagen eerder, toen Groot-Brittannie met 5-0 werd verslagen. Dank zij een treffer van spelverdeler Jacques Brinkman werd het vier minuten voor tijd 1-0.

Brinkman revancheerde zich met het doelpunt voor de eerdere missers in het duel. De Kampong-speler kwam zeker drie keer oog in oog met doelman Vladimir Plesjakov te staan. Telkens maakte de Sovjet-speler de inzetten van Brinkman onschadelijk.

Net als eerder de Australiers, die met 2-1 wonnen, slaagde Nederland er niet in door de stugge en fysiek sterke Russische verdediging te komen. Daar kwam bij dat de strafcorner vandaag niet liep. Was de score tegen de Britten nog honderd procent, nu bleven vijf korte hoekslagen onbenut. Voornamelijk door goed ingrijpen van Plesjakov, maar ook door een paar maal foutief stoppen door Van Pelt.

Het fysiek harde spel kwam de Sovjet-ploeg in de tweede helft te staan op twee gele kaarten (Atanov en Andajev). In die periodes van numerieke meerderheid drong Nederland sterk aan, maar ook toen kon de overmacht niet in doelpunten worden uitgedrukt. Rob Bianchi besloot tien minuten voor tijd zijn eerste wissel in het toernooi toe te passen. Hij zette Bastiaan van Ede op de rechtervleugel in voor Stephan Veen. Het bleek een succesvolle omzetting.

Toen Van Ede vier minuten voor tijd op rechts een voorzet gaf, kwam de bal via een Russische stick bij Brinkman. Die faalde niet tot grote vreugde van de volledige Nederlandse selectie (1-0). En daarmee slaagde de Sovjet-Unie er in de zeventiende ontmoeting ook niet in te winnen van Nederland.

'Ik moet vooral mijn jonge verdediging een compliment geven', aldus coach Rob Bianchi na afloop. 'Die is geconcentreerd blijven spelen en heeft geen kansen weggegeven. In de rust heb ik gezegd dat iedereen zijn geduld moest bewaren. Dan zouden de kansen vanzelf komen. In de eerste helft liep het nog niet zo naar wens. Ik denk dat de jongens die 5-0 tegen de Britten nog teveel in hun hoofd hadden zitten.'

Nederland heeft morgen een rustdag. Woensdag is Duitsland de tegenstander. 'Die moeten we ook kunnen hebben', aldus Brinkman. 'De Duitsers spelen niet echt goed. Voorlopig hebben we al vier punten. Dat betekent dat we al zeker bij de eerste vier komen.' (ANP)