Handelaren beurs Milaan in staking

ROME, 19 nov. - De Milanese beurs is tot woensdag stilgelegd door een staking uit protest tegen de manier waarop de regering de belasting op koerswinst wil invoeren. Het oude voorstel hierover is vorige week ineens veranderd.

Hoewel de beurs weinig voelt voor de nieuwe belasting op vermogensaanwas, is deze de afgelopen maanden toch aanvaard als onvermijdelijk. Het kabinet heeft in zijn begroting voor volgend jaar een belasting van twintig procent opgenomen over koerswinst voor aandelen die na minder dan achttien maanden worden verkocht, en van 12,5 procent voor aandelen die langer in een hand zijn geweest.

Vorige week heeft de socialistische minister van financien, Rino Formica, tot verrassing van velen een ontwerp-decreet gepubliceerd waarin dit onderscheid vervalt en waarin de belasting bovendien naar dertig procent wordt opgetrokken. De helft hiervan zou moeten worden betaald op het moment van de transactie, de andere helft bij de aangifte van de inkomstenbelasting.

De beurshandelaren zijn vrijdag in staking gegaan omdat zij vinden dat de regering onnodig veel onzekerheid schept en onnodig zware belastingen oplegt, op een moment dat de Milanese beurs het toch al moeilijk heeft, door de koersdaling als gevolg van de Golfcrisis en door de concurrentie van de gecomputeriseerde aandelenhandel in Londen. Ongeveer twintig procent van de handel in Italiaanse aandelen gebeurt in Londen. Woensdag zullen vertegenwoordigers van de beurshandelen een gesprek hebben met Formica.

Het decreet van Formica heeft direct geleid tot politieke spanningen. De socialistische bewindsman heeft gezegd dat zijn decreet aansluit bij de afspraken die hierover zijn gemaakt door de regeringscoalitie. Hij heeft gedreigd met een kabinetscrisis als zijn plannen niet worden goedgekeurd. Maar vooraanstaande christen-democraten hebben ernstige bezwaren gemaakt tegen Formica's voorstel.

    • Marc Leijendekker