Gorbatsjov ziet nog kans op vreedzame oplossing

ROME/ PARIJS, 19 nov. Sovjet-president Michail Gorbatsjov is ervan overtuigd dat een vreedzame oplossing in het Golfconflict nog steeds mogelijk is. De Verenigde Staten zouden intussen echter verdere steun hebben gewonnen voor een resolutie in de Veiligheidsraad die een militaire actie tegen Irak sanctioneert.

Gorbatsjovs woordvoerder zei in Rome dat de Russische leider 'nieuwe ideeen' over een vreedzame oplossing van de Golfcrisis ter sprake zal brengen op de Europese veiligheidsconferentie die vandaag in Parijs is begonnen, aldus onze correspondent Marc Leijendekker. 'Ik ben ervan overtuigd dat we een uitweg uit deze diepe crisis zullen vinden, ' zei Gorbatsjov gisteravond in een toespraak ter afsluiting van zijn eendagsbezoek aan Rome. 'We hebben aan onze volkeren laten zien dat we op de goede weg zijn. Er zijn nieuwe ideeen die onderzocht moeten worden.'

De Sovjet-president trad niet in details. Hij zei dat de crisis in de Golf een test is: als hiervoor een gezamenlijke oplossing gevonden kan worden, zou dit de eerste stap kunnen zijn in het proces naar een nieuwe internationale orde. Gorbatsjovs woordvoerder zei dat in de ogen van Moskou de Verenigde Naties 'de druk op (de Iraakse leider) Saddam Hussein nog steeds kunnen opvoeren'.

De Golfcrisis was een van de hoofdonderwerpen in de gesprekken die Gorbatsjov in Rome had met de paus en met premier Andreotti en president Cossiga. Andreotti zei dat de twee regeringsleiders het erover eens waren dat het zoeken naar een diplomatieke oplossing moet doorgaan. 'Het gebruik van geweld is alleen aanvaardbaar als het absoluut noodzakelijk is, ' aldus Andreotti, geciteerd door zijn woordvoerder.

De pauselijke woordvoerder omschreef het gesprek tussen Gorbatsvjov en de paus als 'erg hartelijk', maar wilde niet zeggen wat er over de situatie in de Golf was besproken. Vlak voordat hij de Russische leider ontving had paus Johannes Paulus II in het angelus-gebed gebeden voor 'degenen die ten onrechte worden vastgehouden' door Irak en gezegd dat alles gedaan moest worden om een diplomatieke oplossing te vinden. 'Barmhartige God, laat de mensheid de verschrikkingen van een nieuw conflict bespaard blijven, ' zei de paus. Tot zover onze correspondent.

Ook de Duitse bondskanselier Helmut Kohl onderstreepte gisteren 'grote kansen' te zien voor een regeling door middel van onderhandelingen. In een radio-vraaggesprek onderstreepte hij dat 'wie gelooft het probleem op militaire wijze te kunnen oplossen, niet alleen over het begin maar ook over het einde van zo'n operatie moet nadenken'. De Amerikaanse president Bush, die later op de dag met Kohl sprak, ontkende na afloop dat hij en de bondskanselier van mening verschillen over de Golf. 'Hij (Kohl) maakte zeer duidelijk dat hij een vreedzame oplossing van deze kwestie wil en dat wil ik ook', zei Bush.

Volgens Amerikaanse functionarissen kreeg minister van buitenlandse zaken James Baker gisteren in Parijs de steun van zijn Franse ambtgenoot Roland Dumas voor een eventuele resolutie in de Veiligheidsraad die indviduele landen toestaat geweld te gebruiken om een eind te maken aan de Iraakse bezetting van Koeweit. Baker zelf vertelde verslaggevers dat verscheidene landen al hun steun hadden geuit voor een desbetreffende resolutie. Dumas op zijn beurt liet zich na afloop van zijn ontmoeting met Baker echter niet duidelijk uit over deze kwestie. In plaats daarvan sprak hij zich uit voor verdere versterking van het VN-handelsembargo tegen Irak. (Reuter, AFP, AP)