Componist Peter Schat krijgt de Vondelprijs

AMSTERDAM, 19 nov. De componist Peter Schat kreeg zaterdag in Amsterdam de Joost van den Vondelprijs uitgereikt in Felix Meritis, sinds kort 'Europees centrum voor kunst en cultuur'. Dat gebeurde op Vondels 403de geboortedag in aanwezigheid van onder andere minister d'Ancona van WVC, de Amsterdamse burgemeester Van Tijn, directeur Duisenberg van de Nederlandsche Bank en Gerard Mortier, intendant van de Brusselse Nationale Opera.

Met de prijs, waaraan een geldbedrag van 20.000 D-Mark is verbonden, worden kunstzinnige en culturele activiteiten beloond die bevorderlijk zijn voor het onderlinge begrip tussen Noord Nederland, Zuid Nederland en Neder-Duitsland. Joost van den Vondel, die in 1587 in Keulen werd geboren, is volgens de instellers van de prijs, een symbool voor de culturele eenheid in de Rijndelta. De prijs is bedoeld om het belang van dit cultuurgebied aan te geven voor de Europese cultuur. De prijs wordt verleend door de Westfaalse Wilhelmsuniversiteit in Munster, waarvan rectrix Maria Wasna tevens reisbeurzen uitreikte aan onder anderen de Amsterdamse componist Jeff Hamburg.

Peter Schat is in de 60-jarige geschiedenis van de Joost van den Vondelprijs de eerste componist aan wie de Joost van den Vondelprijs werd toegekend. Volgens Godfried van Benthem van den Bergh, die de lofrede uitsprak, heeft Peter Schat door het vinden van de 'Toonklok', een ordening van de twaalf drieklanken, een nieuwe synthese geformuleerd tussen de traditionele harmonieleer en het serialisme. Hij prees Schat voor zijn consequente houding, waarbij componeren en politiek nauw zijn verbonden, omdat hij zichzelf ondanks de veranderende opvattingen trouw blijft.

Peter Schat, van wie de pianist Haakon Austbo de compositie Polonaise uitvoerde, brak een lans voor de miskende Nederlandse componiste Anna Cramer. Aan de piano analyseerde hij een van haar liederen op Duitse tekst en prees de in 1968 op 95-jarige leeftijd in vergetelheid overleden componiste als 'een groot talent.' Overigens bleef Schat van mening dat de 'Stopera' moet worden afgebroken.